Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μιχελάκης: "Άστοχο και επικίνδυνο να ιδρυθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών''



Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο με αφορμή την απόφαση για ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μιχελάκης σημειώνει ότι η ίδρυση ενός Τμήματος της παραπάνω κατεύθυνσης σε ελληνικό ΑΕΙ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας, γιατί ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων μουσουλμάνων, διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό και περιορίζει τις μέχρι σήμερα συστηματικές παρεμβάσεις της Άγκυρας, η οποία εκμεταλλευόμενη την συγκεκριμένη έλλειψη, προωθούσε παράλληλες εκπαιδευτικές δομές με άλλους σκοπούς.

Όμως ο Γιάννης Μιχελάκης τονίζει στην ερώτησή του ότι η απόφαση για συστέγαση χριστιανικής θεολογίας και Ισλάμ μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι όχι μόνο επιστημονικά και δεοντολογικά ατυχής, αλλά μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη με βάση τη σχετική διεθνή εμπειρία.

Επίσης ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος θα αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό ο χαρακτήρας της Θεολογικής Σχολής και θα δημιουργηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου μία μόνιμη και απειλητική εστία εντάσεων και θρησκευτικού φανατισμού.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα : «Άστοχο και επικίνδυνο να ιδρυθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ»

Κύριε Υπουργέ,

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) προχώρησε στην ίδρυση «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου.

Κατά γενική παραδοχή η ελληνική πολιτεία οφείλει να προσφέρει τη δυνατότητα στους Έλληνες μουσουλμάνους να επιλέξουν και να ακολουθήσουν χωρίς περιορισμούς τον επιστημονικό κλάδο που επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση της προαναφερθείσας επιστημονικής κατεύθυνσης τους διευκολύνει να φοιτήσουν στη Σχολή της προτίμησής τους εντός του Ελλαδικού χώρου και όχι στο εξωτερικό, με τα προφανή οφέλη που αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

Περαιτέρω η λειτουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών σε Ελληνικό ΑΕΙ θα προσφέρει πανεπιστημιακή θεολογική εκπαίδευση στους μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς της Θράκης, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιοχής.

Μάλιστα με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός της παρέμβασης της Άγκυρας στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς παράγοντες της γείτονος χώρας συστηματικά επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τη μέχρι σήμερα έλλειψη αντίστοιχου τμήματος, δημιουργώντας παράλληλες εκπαιδευτικές δομές με άλλους σκοπούς.

Ωστόσο η παραπάνω απόφαση για την ίδρυση Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών προκάλεσε τις εύλογες και δικαιολογημένες αντιδράσεις τόσο εκκλησιαστικών όσο και ακαδημαϊκών κύκλων.

Αυτό συνέβη, γιατί ενώ η ανάγκη δημιουργίας ενός Τμήματος της συγκεκριμένης κατεύθυνσης είναι δεδομένη, η ίδρυσή του μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κρίνεται ως τουλάχιστον ατυχής.

Πιο συγκεκριμένα, η συστέγαση χριστιανικής θεολογίας και Ισλάμ στον ίδιο χώρο, είναι όχι μόνο άστοχη, αλλά και επικίνδυνη με βάση την αρνητική σχετική διεθνή εμπειρία.

Επίσης η πρωτόγνωρη αυτή συνύπαρξη αντίκειται ακόμη και στα πιο στοιχειώδη κριτήρια επιστημολογίας και δεοντολογίας.

Επιπρόσθετα η λειτουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών μέσα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ συνιστά ευθεία προσβολή της επικρατούσας σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος θρησκείας της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.

Επειδή η λειτουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ αναμφίβολα θα αλλοιώσει σε σημαντικό βαθμό το σημερινό χαρακτήρα της Σχολής,

Επειδή η σχεδιαζόμενη συστέγαση θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εντάσεων και αφορμή έξαρσης του θρησκευτικού φανατισμού και ενδεχομένως του ισλαμικού φονταμενταλισμού,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα ;

Γιατί δεν επελέγη κάποια άλλη λύση εκτός Θεολογικής Σχολής για τη στέγαση της συγκεκριμένης επιστημονικής κατεύθυνσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι προαναφερθέντες κίνδυνοι ;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν από τη συστέγαση χριστιανικής θεολογίας και Ισλάμ;

Πώς θα αντιμετωπίσετε πιθανό αίτημα μουσουλμάνων φοιτητών της επίμαχης κατεύθυνσης για αφαίρεση από τα αμφιθέατρα και τα σπουδαστήρια χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων, με δεδομένο τον κίνδυνο να δικαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα των φοιτητών σε ό, τι αφορά το περιβάλλον

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης