Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με εξειδικευμένο συνοδό θα φοιτήσει στο ΑΠΘ ο τυφλός μαθητής



Μετά το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση του τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος προς το παρόν δεν μπορεί να φοιτήσει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, λόγω του εσωτερικού κανονισμού του τμήματος, αλλά και της απροθυμίας του ΑΕΙ να βρει λύση, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος παρενέβη στην υπόθεση.

Όπως είπε, ο 18χρονος θα σπουδάσει έχοντας δίπλα του εξειδικευμένο συνοδό, ο οποίος θα τον βοηθά όπου απαιτείται.

Ο Αργύρης Κουμτζής δηλώνει αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει, όπως τα κατάφερε μέχρι τώρα, καθώς ο συνοδός θα τον βοηθάει στα εργαστήρια. Αυτή η λύση ήταν εύκολη, γρήγορη και οικονομική, ανέφερε ο 18χρονος.

Ο Αργύρης Κουμτζής επί ενάμιση χρόνο προσπαθεί επίμονα να αποδείξει ότι μπορεί να σπουδάσει στο συγκεκριμένο τμήμα, ενώ οι κανονισμοί του τμήματος απαγορεύουν την εισαγωγή φοιτητών με προβλήματα όρασης ή αναπηρία στα άνω άκρα, θεωρώντας ότι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα πειράματα.

Μάλιστα μέχρι και χθες σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του τμήματος και τον πρύτανη του ΑΠΘ Γ.Μυλόπουλο, προτάθηκε στον 18χρονο είτε να φοιτήσει σε άλλο τμήμα (Μαθηματικό) και να κάνει μεταπτυχιακό στη θεωρητική Φυσική, είτε να περιμένει να συσταθεί επιτροπή που θα εξειδικεύσει τις ανάγκες που υπάρχουν για να σπουδάσει στο Τμήμα Φυσικής και οι προτάσεις της να αποσταλούν στο υπουργείο για υλοποίηση.

Ο «δρακόντειος» εσωτερικός κανονισμός

Η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου δεν περιορίστηκε στο να δοθεί λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αργύρη. Ο υπουργός τόνισε ότι εάν υπάρχει αυτός ο εσωτερικός κανονισμός του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ή αν υπάρχουν κι άλλοι ανάλογοι εσωτερικοί κανονισμοί σε άλλα τμήματα στα ΑΕΙ της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς αντιβαίνουν βασικές αρχές του Συντάγματος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εσωτερικός κανονισμός του Τμήματος Φυσικών Επιστημών του ΑΠΘ δεν επιτρέπει τη φοίτηση σε άτομα με αναπηρία στα άνω άκρα ή με σοβαρά προβλήματα όρασης. Ως αιτιολογικό παρουσιάζεται η αδυναμία συμμετοχής στα εργαστήρια για τα πειράματα.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί η χρονολογία σύνταξης του εσωτερικού κανονισμού του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, είναι βέβαιο πως δεν ακολουθεί ούτε τις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που έχουν δοθεί σε τέτοια προβλήματα, αλλά ούτε και την εμπειρία των Τμημάτων Φυσικής των Πανεπιστημίων Αθήνας και Ιωαννίνων, που δεν επιβάλλουν ανάλογους περιορισμούς φοίτησης.

Ενδεικτική ήταν η έμμεση παραδοχή του προέδρου του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον 18χρονο, δήλωσε πως το τμήμα δεν έχει σχετική εμπειρία και δεν γνωρίζει εάν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να φοιτήσει ο 18χρονος.

Παράλληλα και ο Αργύρης Κουμτζής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη Γ.Μυλόπουλο και τον πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ δήλωσε ότι στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις λύσεις μέσω πληροφορικής που μπορούν να δοθούν στο πρόβλημα.

Επισήμανε ότι ο ίδιος εξήγησε τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν, ενώ παρατήρησε ότι πρόσφατα παρακολούθησε σχετικό συνέδριο στο Παρίσι.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Αργύρης, μελετώντας τον εσωτερικό κανονισμό του τμήματος, ανακάλυψε ότι αν δεν τον εγκρίνει επισήμως το τμήμα και εγγραφεί κανονικά, ώστε να πάρει φοιτητική ταυτότητα, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα εργαστήρια, έστω και αν έχει μαζί του τον ειδικό συνοδό.

Όπως προκύπτει από όλα τα πάρα πάνω, είτε με πρωτοβουλία του ΑΠΘ, είτε του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού του Τμήματος Φυσικών Επιστημών, που μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξυπηρετήσει τη στρατηγική της στρουθοκαμήλου του Ιδρύματος...