Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η «Τράπεζα Θεμάτων» δημιούργησε μια γενιά... μετεξεταστέων



Δεν αναβαθμολογούνται τα γραπτά των μαθητών της Α" Λυκείου λόγω του τεχνικού προβλήματος με τον αλγόριθμο - Διασταυρώνονται οι φετινοί βαθμοί των μαθητών με τους περσινούς για να διαπιστωθεί τι συνέβη - «Θα φροντίσουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα» λέει στο protothema.gr ο υφυπουργός Παιδείας

Διασταύρωση με τα περσινά βαθμολογικά αποτελέσματα της Α΄λυκείου ξεκινά το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση μετά την εφαρμογή για πρώτη φορά εφέτος της Τράπεζας Θεμάτων.

Η «βουτιά» που έκανε η πλειονότητα των υποψηφίων στις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου, η οποία μπορεί να αγγίζει και το 40% -σύμφωνα με στοιχεία από κάποιες περιοχές- όπως το Περιστέρι και η Κυψέλη, καταδεικνύει οτι πολλοί μαθητές θα δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Με απλά λόγια, σε περιοχές όπως το Περιστέρι και η Κυψέλη υπολογίζεται ότι 4 στους 10 μαθητές έμειναν μεταξεταστέοι.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του αλγόριθμου, με βάση τον οποίο γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα στα γραπτά της Α΄λυκείου. Οπως εξηγεί στο protothema.gr ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του προς τους διευθυντές των σχολείων της χώρας ζητεί να συγκεντρωθούν τα βαθμολογικά στοιχεία των περυσινών και των εφετινών εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις.

«Στην περίπτωση που υπάρχουν θα φροντίσουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα» εξηγεί ο υφυπουργός, καθιστώντας σαφές οτι είναι υπέρ του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων.

Το πρόβλημα με τον αλγόριθμό δημιουργήθηκε από τα σχολεία που δεν πέρναγαν τις βαθμολογίες με τον παραδοσιακό τρόπο, «χαρτί και μολύβι» αλλά χρησιμοποίσηαν το ηλεκτρονικό πρόγραμμα myschool. Στον συγκεκριμένο αλγόριθμο εντοπίστηκε το λάθος και όπως επισημαίνει ο κ. Δερμετζόπουλος έγινε αναπροσαρμογή του αλγόριθμου που σημαίνει οτι διορθώθηκε τεχνικά για να ανταποκριθεί το πρόγραμμα στην πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός, δεν ευθύνεται ο αλγόριθμος για τις βαθμολογίες, ενώ η αναπροσαρμογή του δε σημαίνει αναβαθμολόγηση των γραπτών.

Αναλυτικά, με εγκύκλιο το υπουργείο τονίζει στους διευθυντές των σχολείων οτι:
Στα γλωσσικά μαθήματα (Γλώσσα, Λογοτεχνία, Αρχαία) ο βαθμός προαγωγής είναι τουλάχιστον 10 στο καθένα.
Στα Μαθηματικά (Άλγεβρα, Γεωμετρία) ο βαθμός προαγωγής είναι τουλάχιστον 10 στο καθένα.
Στα μαθήματα Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) προϋπόθεση προαγωγής είναι ο Μέσος Όρος πάνω από 8.