Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Κύπρος: Τους δολοφόνησαν και τους πέταξαν όπως στους τάφους



Φορούσαν ακόμη τα άρβυλά τους, τις κάλτσες, τα κοντά παντελονάκια. Κάποιοι είχαν ταφεί μπρούμυτα. Ένας φορούσε φουλάρι.
Κάποιοι ήταν ζωσμένοι ακόμη με τα πυρομαχικά. Πρόκειται για τους καταδρομείς που σκοτώθηκαν στις 15 Ιουλίου 1974 κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Από όσα προκύπτουν από τις εκταφές, οι περίπου 18 καταδρομείς μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο και εκφορτώθηκαν στους τάφους. Σε κάποιες περιπτώσεις θάφτηκαν ανά δύο. Με τις εκσκαφές αυτές κλείνει άλλη μια σελίδα του πραξικοπήματος.

Προχθές πραγματοποιήθηκε υπό βροχή και τρισάγιο, το οποίο παρακολούθησαν συγγενείς των καταδρομέων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου και ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννης κατέθεσαν στεφάνι.

Την εκταφή των καταδρομέων είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφασίσουν οι συγγενείς κατά πόσον επιθυμούν να θάψουν τα οστά στον τόπο καταγωγής τους ή αν θα παραμείνουν στο ίδιο σημείο, το οποίο απέκτησε πλέον ιστορική σημασία.

Η εκταφή αποσκοπούσε επίσης στο να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι κάτω από τον τάφο που υπάρχει ένδειξη «άγνωστος» δεν υπάρχουν αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής, όπως ισχυρίστηκαν κατά καιρούς παράγοντες της άλλης πλευράς.