Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Στήριξη Σαμαρά σε Αναστασιάδη για το Κυπριακό



Σημαντικές εξελίξεις έρχονται στο Κυπριακό αφού όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων με σκοπό την επανένωση του νησιού.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιποι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας πιέζουν την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση που θα περιγράφει το πλαίσιο των συνομιλιών με στόχο την σύνταξη μιας συμφωνίας που θα τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Το προσχέδιο του λεγόμενου «κοινού ανακοινωθέντος» προβλέπει μεταξύ άλλων την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας και την έγκριση της τελικής λύσης από ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους με δύο ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα όπως είχε γίνει με το σχέδιο Ανάν το 2004.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων βρέθηκε εκτάκτως στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής είχε συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Eνδελεχή συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσης και επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διεργασίες είναι η συμφωνία κοινού ανακοινωθέντος των δύο πλευρών στην Κύπρο. «Απο πλευράς μου να επαναλάβω ότι το Κυπριακό είναι το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και θεμέλιος λίθος και είναι συνεχής η διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι στόχος είναι «δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη  κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού  κεκτημένου».

Σαμαράς: Να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης

Στο τραπέζι συνομιλιών θα κάτσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα απο πρόσφατες φάσεις της πορείας του κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης». Ο κ. Σαμαράς θέλησε να υποννοήσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει λύση τύπου Ανάν που έχει τον κίνδυνο να απορριφθεί ξανά από τον κυπριακό λαό. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, η οποία λύση θα πρέπει να περάσει μέσα απο τη διενέργεια δυο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές συμπληρώνουν ότι «το χείριστο θα ήταν να έχουμε ενα αποτυχημένο δημοψήφισμα» και πως «έχει μεγάλη σημασία η ευρεία συναίνεση».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαρας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και επι της διαδικασίας και επι της ουσίας του κυπριακού.

Αναστασιάδης: Το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι λύση αλλά θέτει τις βάσεις

Απο την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος δηλωσε ότι ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το ανακοινωθέν και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου θα δημιουργήσει προοπτικές εθνικής συνεννόησης.  Διευκρίνησε ωστόσο ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση αλλά θετει τις βάσεις».

Ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Σαμαράς: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις

Λίγη ώρα μετά την ηχηρή παρέμβαση της Ουάσινγκτον μέσω της βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ, η οποία με αφορμή την παρενόχληση, από τουρκική φρεγάτα, του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου «Princess», το οποίο διεξήγαγε έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε την Πέμπτη ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες, που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα στηρίξουμε τα δικαίωματα της Κύπρου στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκία επιμένει σε απαράδεκτες και μάταιες ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης».