Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Οργή στη Λευκωσία: Ο Μπαν Κι Μουν αποκάλεσε «κοινότητα» την Κυπριακή Δημοκρατία



Αναμένεται η Κυπριακή Κυβέρνηση να προβεί σε διάβημα προς τον ΟΗΕ ζητώντας από τον γγ να ανασκευάσει τις δηλώσεις του
Οργή έχουν προκαλέσει στη Λευκωσία οι δηλώσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ατυχώς οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης στην ελληνοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου. Μετά ακολούθησε η οικονομική κρίση. Αυτού του είδους η πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν είναι υποβοηθητική για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». 

Ο πρώτος λόγος της οργής των πολιτικών κομμάτων και τη Κυβέρνησης είναι η αναφορά σε «εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητας» καθώς ο κ. Μουν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι εκλογές έγιναν στη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ. Με αυτή του την αναφορά ουσιαστικά εξισώνει το ψευδοκράτος με ένα αναγνωρισμένο κράτος.

Το δεύτερο ατόπημα του κ. Μουν ήταν ο ισχυρισμός ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν λόγω των εκλογών. Στη πραγματικότητα οι συνομιλίες διεκόπησαν λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να συνομιλήσει με τη Λευκωσία όταν ανέλαβε τη προεδρία της Ε.Ε. Αναμένεται πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα προβεί σε διάβημα προς τον ΟΗΕ ζητώντας από τον Γ.Γ να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Επί της ουσίας των διαβουλεύσεων για το κοινό ανακοινωθέν. ο Γ.Γ του ΟΗΕ έκανε τη διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις περισσότερες «περιοχές» του ανακοινωθέντος και βρίσκονται πολύ κοντά.

«Συνεχίζω να εργάζομαι κι ελπίζω σε σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων του κυπριακού. Ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντάται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να τους βοηθήσει να συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μπορεί να παράσχει τη βάση και τις παραμέτρους για τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπαν Κι-Μουν.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν να πράξουν το καλύτερο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους ηγέτες, συναντήθηκε με την τουρκική ηγεσία και συνομιλεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα και Τουρκία.