Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυξάνονται οι άνεργοι που μπαίνουν φυλακή για χρέη!



Αυξάνεται σταθερά και ανησυχητικά ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στη φυλακή για χρέη, διατροφές και πρόστιμα λόγω της οικονομικής κρίσης και ανεργίας, ενώ η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών της Κύπρου θεωρεί ότι το θέμα έχει καταντήσει πονοκέφαλος και για την ίδια, λαμβανομένων υπόψη του υπερπληθυσμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Κύπρου Γιώργος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα για εμάς, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να γίνουν διευθετήσεις για να δοθούν κάποια ποσά έναντι των χρεών και να μπορέσει και ο Γενικός Εισαγγελέας να αναστείλει την ποινή, νοουμένου ότι η δόση που θα δοθεί είναι αποδεκτή και από τον αιτητή, το άτομο που είναι δικαιούχος».

Λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Μέχρι και πέντε άτομα την ημέρα μπορεί να περάσουν την είσοδο των Φυλακών γι αυτού τα είδους τα αδικήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνίδη, «η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία προβαίνουν σε διάφορες διευθετήσεις για απάλειψη του υπερπληθυσμού σε άτομα με αυτά τα αδικήματα». Σήμερα στις Κεντρικές Φυλακές κρατούνται 25 άτομα για χρέη, πρόστιμα, 12 Ελληνοκύπριοι και 13 αλλοδαποί. Σε σχέση με τους αλλοδαπούς, το πρόβλημα επιλύεται, όπως μας λέχθηκε, με την απέλαση τους από την Κύπρο.

Οσον αφορά τους Κύπριους, η πλειονότητα των οποίων είναι άνεργοι και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, διέξοδο σε αυτούς αποτελούν οι συγγενείς τους που συγκεντρώνουν το ανάλογο ποσό που καθορίζεται από τη Γενική Εισαγγελία σε συνεννόηση με τον δικαιούχο.