Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η πρώτη συνέντευξη Κύπριου προέδρου σε τουρκική εφημερίδα!



Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε συνέντευξη σε τούρκικη εφημερίδα και συγκεκριμένα στην Milliyet.

Στη συνέντευξη αυτή ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «επείγουσα» την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα αρνητικά συναισθήματα: «Δεν υπάρχει καμία λογική στον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν λύση.

Γιατί να μη θέλουν την επιστροφή γης και ακινήτων; Γιατί να μη θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν τα παιδιά τους σε ασφαλείς συνθήκες; Νομίζετε ότι η διαχωριστική γραμμή δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα; Και η απέναντι πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι και στον κυπριακό λαό υπάρχει πόνος.

Οι άνθρωποι δια της βίας, αποκόπηκαν από τον τόπο τους. Υπήρχαν νεκροί, τραυματίες και φόβος. Η λύση θα πρέπει να ξεπεράσει αυτά τα αρνητικά αισθήματα. Αυτό είναι εκείνο το οποίο θα εξασφαλίσει το να είναι βιώσιμη η λύση και όχι μόνο οι ρυθμίσεις πάνω στα χαρτιά.

Βεβαίως και έχουν σημασία τα νούμερα και τα ποσοστά, αλλά για μένα το μέτρο για να είναι βιώσιμη η λύση είναι αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι. Η λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζει το αίσθημα ευθυδικίας της κοινωνίας και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διότι και οι τουρκοκύπριοι θα γίνουν μέλος της Ε.Ε.».

Για το σχέδιο Ανάν

Έχει ενδιαφέρον τι λέει για το σχέδιο Ανάν, υπέρ του οποίου είχε ταχθεί το 2004: «Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο ίδιος. Εκείνο που άλλαξε είναι ο χρόνος. Το σχέδιο Ανάν υποβλήθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικές συγκυρίες. Το σχέδιο Ανάν έγινε πλέον ιστορία και σ’ αυτό δεν αναφέρεται πλέον κανένας, ούτε και αυτοί που το συνέταξαν. Το να αρχίσουμε μία συζήτηση αναφορικά με το σχέδιο Ανάν δε βοηθάει σε τίποτα. Δεν είναι εφικτό ούτε να φέρουμε το σχέδιο Ανάν πίσω, ούτε και να αρχίσουμε από την αρχή τις διαπραγματεύσεις. Δεκάδες χρόνια συζητάμε πάνω σε πρότυπα διαφόρων λύσεων. Έφθασε ο καιρός να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο περιεχόμενο περισσότερο από το όνομα».

Για το φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος της Κύπρου ρωτήθηκε και για το φυσικό αέριο, τη στιγμή που δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Τουρκία, όταν επιλυθεί το Κυπριακό. Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι «σκεφθείτε τον ίδιο χάρτη της περιοχής στην οποία τα προβλήματα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας θα έχουν επιλυθεί. Η ισορροπία θα αλλάξει τελείως. Η Κύπρος μπορεί να γίνει ένας τόπος, από τον οποίο θα μπορέσει το φυσικό αέριο όλης της περιοχής να μεταφερθεί απευθείας προς πάσα κατεύθυνση. Εκείνο το οποίο θα προσφέρει τις καλύτερες λύσεις δεν είναι η στρατιωτική δύναμη, αλλά η αγορά. Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν πολύ μεγάλα οφέλη για όλο τον λαό της Κύπρου. Το δικό μας όραμα είναι η ειρήνη και η ευημερία όλων των λαών της περιοχής».