Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου



Τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων καθόρισε στη σημερινή δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, την 7η Ιουλίου 2013 θα τελεστεί το μνημόσυνο για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντας.

Θα τελεστούν, επίσης, την 14η Ιουλίου 2013, τα μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, την 21η Ιουλίου 2013 θα τελεστούν μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και την 4η Αυγούστου 2013 θα τελεστεί το μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.

Το επίσημο μνημόσυνο για τον Εθνάρχη Μακάριο θα τελεσθεί το Σάββατο, 3 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, ύστερα από Συνοδικό Συλλείτουργο.

Ομιλητής στο Μνημόσυνο θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη συνεδρία της Τετάρτης, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2012 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2013.

Τέλος, διόρισε ως νέα μέλη του Συμβουλίου του Κ.Ε.Τ., για την επόμενη διετία, τους Μητροπολίτες Κυρηνείας και Λεμεσού και τον Επίσκοπο Χύτρων.