Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στις 19 Απριλίου η ένατη ψηφοφορία στα Κατεχόμενα από το 1974



Η ψηφοφορία της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου θα είναι η ένατη κατά σειρά από το 1974 που έγινε η τουρκική εισβολή. Οι έξι ψηφοφορίες ανέδειξαν τον Ραούφ Ντενκτάς  λεγόμενο “πρόεδρο” είτε του αυτοανακηρυχθέντος τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους είτε της αυτοανακηρυχθείσας τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου.

Σύμφωνα με το ιστορικό των λεγόμενων “προεδρικών” εκλογών του τουρκοκυπριακού “πρακτορείου ειδήσεων”, οι πρώτες “εκλογές” έγιναν στις 20 Ιουνίου 1976 για την ανάδειξη του “προέδρου” του τουρκοκυπριακού τότε “ομόσπονδου κράτους”. Το ίδιο έγινε και το 1981. Το 1983 μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους έγιναν εκλογές για “πρόεδρο” της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» με τον Ραούφ Ντενκτάς να κερδίζει αυτές τις εκλογές και τις επόμενες πέντε φορές την ψηφοφορία για την “προεδρία”.
Στις “προεδρικές” του 2005 εξελέγη ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το 2010 ο Ντερβίς Έρογλου.

Στην ψηφοφορία της 19ης Απριλίου συμμετέχουν επτά υποψήφιοι, οι πέντε ανεξάρτητοι, οι δύο ως κομματικοί, τρεις Μουσταφά – πράγμα που δεν συνέβη ξανά, όπως επισημαίνεται – (Μουσταφά Ακιντζί, Μουσταφά Ονουρέρ και Μουσταφά Ουλάς) και σύμφωνα με το άρθρο 99 του “συντάγματος” εάν κάποιος από τους επτά δεν λάβει το 50% συν μία ψήφο τον πρώτο γύρο, η εκλογική διαδικασία θα έχει και δεύτερο γύρο.

Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι ήταν στις “προεδρικές” του 2010. Οι Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί ήταν και προηγουμένως υποψήφιοι “πρόεδροι”, κομματικοί τότε, από το κόμμα Εθνικής Ενότητας ο πρώτος και το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ο δεύτερος. Είναι η πέμπτη φορά που ο Ντερβίς Έρογλου κατέρχεται ως υποψήφιος και η τρίτη για τον κ. Ακιντζί.

Η Σιμπέλ Σιμπέρ είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφια σε αυτή την διαδικασία αλλά όχι και η πρώτη. Το 1981 και το 1985 η Σεβέτ Σαμί Ντεντετσιά ήταν επίσης υποψήφια “πρόεδρος” ενώ το 2005 είχε κατέλθει η Ζεχρά Τζενγκίζ.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν στις “εκλογές” του 2005, εννιά και οι λιγότεροι το 1990, τρεις. Μόνο σε δύο περιπτώσεις οι “εκλογές” κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο και αυτές ήταν το 1995 και το 2000 και τις δύο μεταξύ των Ραούφ Ντενκτάς και Ντερβίς Έρογλου. Την πρώτη φορά ο Ντενκτάς κέρδισε και την δεύτερη ο Έρογλου αποσύρθηκε και ο δεύτερος γύρος δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν ο μόνος υποψήφιος που συμμετείχε έξι φορές και κέρδισε και τις έξι.