Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μακρά τηλεφωνική συνομιλία είχαν Αναστασιάδης και Μπάιντεν



Για τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια των οποίων έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη τη θέση των ΗΠΑ για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, καθώς επίσης και τη στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της κατάστασης που προκλήθηκε από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και για τις ενέργειές του που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών, καθιστώντας, όπως σημειώνεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «για ακόμη μια φορά σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών».

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του τόσο για τη στήριξη των ΗΠΑ στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, καταλήγει η δήλωση.