Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πεντάμηνη φυλάκιση στον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου



Την πόρτα της φυλακής θα περάσει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και πρώην υπουργός Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος καταδικάστηκε από το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας σε ποινή πέντε μηνών άμεσης φυλάκισης. Η ποινή επιβλήθηκε για φορολογικά αδικήματα, ενώ στην εταιρεία του A.C. Christodoulou Consultants Ltd καταλογίστηκε πρόστιμο 13.500 ευρώ.

Ο κ. Χριστοδούλου καταδικάστηκε επειδή δεν δήλωσε στον φόρο εισοδήματος, επί σειρά ετών, το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία A.C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus Maritime Corp. του Ελλαδίτη εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.

Η επαρχιακή δικαστής Λευκωσίας Φάνη Καπετάνιου, στην απόφαση που ανέγνωσε, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σοβαρά τα αδικήματα». Σημείωσε, δε, ότι «ενέχουν το στοιχείο του δόλου και της καταδολίευσης», προσθέτοντας μάλιστα ότι «έγιναν προσχεδιασμένα».

Η δικαστής θεωρεί αυτονόητο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τη σημασία τού να υποβάλει ορθή φορολογική δήλωση για το 1 εκατ. της Focus, καθώς είναι πρόσωπο, όπως συμπλήρωσε, με γνώσεις νομικές, ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών. Οι ποινές, υπογράμμισε το δικαστήριο, θα πρέπει να αντανακλούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και γι" αυτό και ο νομοθέτης προέβλεψε ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια.

Από τα γεγονότα προκύπτει, κατέληξε στην απόφασή της η Φάνη Καπετάνιου, ότι «στο μυαλό του κατηγορούμενου υπήρξε πρόθεση καταδολίευσης». Επίσης, τονίζεται ότι η ποινή του «είναι μήνυμα προς τρίτους ότι και τα δικά τους αδικήματα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης».

Λίγο αργότερα με πόνους στο στήθος ο κ.Χριστοδούλου μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να τον δουν οι γιατροί.