Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

«Δύσκολη» και χωρίς πρόοδο η συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου



Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ούτε για τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, ούτε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και το θέμα παραπέμπεται στους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι οποίες και σημειώνουν ότι η πολύωρη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν «δύσκολη». Η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών θα γίνει την Τρίτη, 26 Αυγούστου ενώ οι δύο ηγέτες συναντώνται μια εβδομάδα αργότερα, την Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου.

Η ατμόσφαιρα στην πρωινή πολύωρη συνάντηση των δύο ηγετών δεν ήταν καλή από την αρχή, ούτε βελτιώθηκε στη συνέχεια. Μάλιστα, κάποια στιγμή, προς το μεσημέρι τα αίματα είχαν ανάψει για τα καλά, η συζήτηση δεν οδηγούσε πουθενά και αναγκάστηκαν να κάνουν διάλειμμα γα να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να εκδοθεί ανακοινωθέν.

Τελικά οι ηγέτες και οι συνεργάτες τους έφυγαν χωρίς να βγει ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε αργότερα από τα Ηνωμένα Έθνη και στην οποία δεν έγινε αναφορά για την ουσία των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να εξέφρασε την ετοιμότητά του να υπάρξει συμφωνία για τα ΜΟΕ, ωστόσο η τ/κ πλευρά επέμενε στις δικές τις προτάσεις και δεν φάνηκε έτοιμη να αποδεχθεί προτάσεις που κατέθεσε η ε/κ πλευρά.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να ανέφερε ότι αποδέχεται το άνοιγμα οδοφράγματος στη Λεύκα, που αποτελεί πρόταση της τ/κ πλευράς, αλλά επέμενε την ίδια ώρα να γίνει αποδεκτό και αίτημα της ρ/κ πλευράς για άνοιγμα οδοφράγματος στην Αθηένου. Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ως αποτέλεσμα η συζήτηση θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θετικό που καταγράφεται ήταν ότι για πρώτη φορά κατατέθηκαν προτάσεις επί όλων των θεμάτων. Η ε/κ πλευρά έχει καταθέσει συνολικά 17 έγγραφα η τ/κ πλευρά 15 τα οποία καλύπτουν όλα τα σημαντικά θέματα. Παρόλο, προσθέτουν που οι τ/κ θέσεις δεν ικανοποιούν, ωστόσο, το γεγονός ότι υποβλήθηκαν είναι σημαντικό.

Ο Έρογλου, ο οποίος και τοποθετήθηκε πρώτος, φέρεται να επέμεινε πως ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και ότι ξεκινάει πλέον η τρίτη φάση, δηλαδή το «πάρε-δώσε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε στον κατοχικό ηγέτη ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί μια κοινή βάση συζητήσεων και επανέλαβε την πρότασή του η κάθε πλευρά να προετοιμάσει κατάλογο με τα θέματα όπου υπάρχουν συγκλίσεις και όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές και να ξεκινήσουν από εκεί.

Ο Ν.Αναστασιάδης πρότεινε όπως ετοιμαστούν τα έγγραφα των δύο πλευρών μέσα στο καλοκαίρι και γίνει η σύγκριση εντός Σεπτεμβρίου. Οι δύο διαπραγματευτές, φέρεται να ανέφερε, μπορούν να συναντώνται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ εξέφρασε και την ετοιμότητά του οι δύο ηγέτες να συναντώνται παραπάνω από δύο φορές τον μήνα με στόχο την επίτευξη προόδου.

Την ίδια ώρα επανέφερε το θέμα της ΕΕ και το γεγονός ότι θα βοηθούσε τη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα λόγω κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Έρογλου φέρεται να είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν δέχεται το έγγραφο συγκλίσεων Ντάουνερ ενώ αναφέρθηκε και στα 31 έγγραφα Χριστόφια - Ταλάτ.

Ο Ν.Αναστασιάδης κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση καταγραφής των συγκλίσεων Αναστασιάδη-Έρογλου από την επίτευξη του Κοινού Ανακοινωθέντος μέχρι στιγμής, πρόταση ωστόσο που και πάλι απέρριψε ο Ντερβίς Έρογλου.

Και στο θέμα των συναντήσεων η τ/κ πλευρά δεν φαίνεται πως ήταν πρόθυμη να συναινέσει σε εκ νέου συνάντηση, σύντομα, των δύο ηγετών, αφού δύο προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη, η μία για συνάντησή τους στις 31 Ιουλίου και έπειτα για την 1η Αυγούστου δεν έγιναν αποδεκτές, η πρώτη λόγω Μπαϊραμιού -το οποίο τελειώνει στις 28 Ιουλίου- και η δεύτερη λόγω, όπως φαίνεται να αναφέρθηκε, έναρξης των καλοκαιρινών διακοπών.

Ενοχλημένα φάνηκαν να είναι και τα Ηνωμένα Έθνη από τη στάση του κατοχικού ηγέτη, αναφέρουν οι πηγές.

Ανεπιτυχής προσπάθεια για κοινή δήλωση για αγνοούμενους

Στο μεταξύ, νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ είχε καταβληθεί προσπάθεια για κοινή δήλωση των δύο ηγετών όσον αφορά στο θέμα των αγνοουμένων, η οποία ωστόσο προσέκρουσε και πάλι στην αρνητική στάση του Έρογλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καταβλήθηκε προσπάθεια και από πλευράς του προέδρου Αναστασιάδη αλλά και του τρίτου μέλους της ΔΕΑ, Πολ- Ανρί Ανρί, να υπάρξει δήλωση των δύο ηγετών που θα κάνει αναφορά στη σημασία των πληροφοριών στο θέμα των αγνοουμένων και στην πρόσβαση σε αρχεία όλων των στρατών που μπορεί να περιέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες, καθώς και στην πρόσβαση της ΔΕΑ σε στρατιωτικές ζώνες. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία.