Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τούρτα με frosting, καραμέλα και σοκολάτα



Τούρτα με frosting, καραμέλα και σοκολάτα. Μοναδική…

Υλικά:

Για το κέικ:

225γρ. ανάλατο βούτυρο
2 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
150γρ. μαύρη σοκολάτα
? φλιτζανιού καφέ, σε σκόνη
? φλιτζανιού σκόνη κακάο
½ φλιτζάνι βραστό νερό
1 φλιτζάνι ουίσκι
? κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 μεγάλα αυγά
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Για την αλατισμένη καραμέλα:

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
300 ml κρέμα γάλακτος
60γρ. ανάλατο βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το frosting:

350γρ. ανάλατο βούτυρο (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας ουίσκι (προαιρετικό)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
? φλιτζανιού αλατισμένη καραμέλα
Τούρτα με frosting, καραμέλα και σοκολάτα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά 20 εκατοστών.
Λιώνουμε την μαύρη σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει. Διαλύουμε τη σκόνη κακάο και τον καφέ σε ένα μπολ με το νερό να βράζει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε. Ανακατεύουμε το ουίσκι με το μείγμα καφέ/κακάο σε σκόνη και το προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το κοσκινισμένο αλεύρι και τη μαγειρική σόδα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα. Χωρίζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στα δύο ταψιά. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10, μέχρι διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα. Σε ένα ξεχωριστό, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε μέτρια-χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις η ζάχαρη λιώσει εντελώς, σβήνουμε τη φωτιά. Όταν η ζάχαρη λιώσει χτυπάμε μέσα το μείγμα κρέμας γάλακτος. Ανακατεύουμε μέσα το αλάτι.
Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε την αλατισμένη καραμέλα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Θα πρέπει το frosting να απλώνεται εύκολα.
Όταν τα κέικ κρυώσουν εντελώς, τα κόβουμε κατά μήκος σε δύο στρώματα. Απλώνουμε σε ένα στρώμα κέικ frosting και ένα λεπτό στρώμα αλατισμένης καραμέλας από πάνω. Τοποθετούμε το επόμενο στρώμα κέικ από πάνω και επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο στρώματα. Τέλος, απλώνουμε με το frosting την κορυφή και τις πλευρές της τούρτας. Γαρνίρουμε με αλατισμένη καραμέλα και ξηρούς καρπούς.

Πηγή: Mary mary