Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μακαρόνια με τόνο, αρακά και τριμμένη φρυγανιά



Μακαρόνια με τόνο, αρακά και τριμμένη φρυγανιά. Απολαύστε τα…

Υλικά:

1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
? φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
470γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ φλιτζάνια πλήρες γάλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
? φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
340γρ. ζυμαρικά βίδες ή κοφτό μακαρονάκι
1 ½ φλιτζάνι αρακά (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
2 κονσέρβες (140γρ.) τόνο σε λάδι, κομμένο σε κομματάκια
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ??χυμό λεμονιού
1/3 φλιτζανιού περίπου ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Ανακατεύουμε μαζί την τριμμένη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι η φρυγανιά να ροδίσει. Το αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό τα ζυμαρικά.
Σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα μανιτάρια με μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι, μαγειρεύουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 5 λεπτά. Αν αρχίσουν να ροδίζουν γρήγορα ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να μαλακώσει και λιώσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθούν τα κομμάτια αλευριού. Ανακατεύουμε συνεχώς για να φτιάξουμε μία πηχτή και αφρώδη σάλτσα, περίπου 4 λεπτά. Γυρνάμε τη θερμότητα σε χαμηλή και πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι για καλύτερη γεύση. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μοσχοκάρυδο, την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Το κρατάμε ζεστό.
Στη συνέχεια, βράζουμε τα ζυμαρικά. Ενώ τα ζυμαρικά βράζονται, προσθέτουμε τον αρακά και τον τόνο στην σάλτσα και ανακατεύουμε. Όταν τα ζυμαρικά βραστούν al dente, τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και μαϊντανό και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας κάθε ένα πιάτο με την ψημμένη τριμμένη φρυγανιά.

Πηγή: mary mary