Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και σπανάκι



Mία πίτσα μπορεί να είναι πολύ νόστιμη χωρίς υπερβολές στα λιπαρά.
Ιδού η απόδειξη. Η πίτσα αυτή έχει λίγο μπέικον και τυρί ενώ τα υπόλοιπα είναι λαχανικά. Εντάξει δεν είναι χορτοφαγική, ούτε διαίτης αλλά έχει μία επιτυχημένη ισορροπία.

Ότι πρέπει για βράδυ στο σπίτι με φίλους για ταινία.

Πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και σπανάκι. Νοστιμότατη…

Υλικά:

    450γρ. ζύμη πίτσας σπιτική ή έτοιμη
    7 φέτες μπέικον, ψημένο και ψιλοκομμένο
    3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    250γρ. σπανάκι
    1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες ½ εκατοστού πάχους
    αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
    1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
    2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
    1 σκελίδα σκόρδο
    2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
    3/4 φλιτζανιού γάλα
    200γρ. τυρί μοτσαρέλα, ψιλοκομμένη
    60γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο

Εκτέλεση:

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C.
    Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί. Το μεταφέρουμε πάνω σε πολλές στρώσεις χαρτιού κουζίνας και το πιέζουμε ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά, το αφήνουμε στην άκρη.
    Προσθέτουμε επιπλέον 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με αλάτι και σοτάρουμε 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν, περίπου 5-10 λεπτά ακόμη, προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας νερό όσο χρειάζεται για να μην στεγνώσουν και καούν. Ανακατεύουμε μέσα το ξύδι και μαγειρεύουμε 1 λεπτό ακόμη, το αφήνουμε στην άκρη.
    Πλάθουμε τη ζύμη πίτσας σε ένα δίσκο 28 εκατοστών περίπου σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο φύλλο λαδόκολλας, αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω από τις άκρες της ζύμης για την κρούστα. Αλείφουμε την κορυφή με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
    Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, 1 λεπτό. Ενώ χτυπάμε το μείγμα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας συνεχώς, στη συνέχεια, το βγάζουμε από την φωτιά.
    Απλώνουμε την άσπρη σάλτσα ομοιόμορφα πάνω στην ζύμη αφήνοντας την άκρης της κρούστας ακάλυπτη. Απλώνουμε από πάνω με την μισή μοτσαρέλα και την μισή παρμεζάνα, στη συνέχεια, προσθέτουμε το σπανάκι, το μπέικον και τα κρεμμύδια. Απλώνουμε από πάνω και την υπόλοιπη μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Μεταφέρουμε την πίτσα στη λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 11-13 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και η κρούστα ροδίσει.