Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φτιάξτε πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο με φιστίκι Αιγίνης



Ένα από τα ωραιότερα γλυκά του ταψιού που θα βγάλει η κουζίνα σας, άξιο να συνοδεύσει το εορταστικό τραπέζι.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 συσκευασία φύλλο κρούστας (450 - 500 γρ.)
½ φλιτζ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
240 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα ξεφλουδισμένα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
2 κάψουλες βανιλίνη
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
5 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλιτζ. νερό
3 φλιτζ. ζάχαρη
φλούδα από ½ ακέρωτο λεμόνι (μόνο το κίτρινο)
1 ξυλάκι κανέλας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1.Κρέμα: Βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και τις βανιλίνες να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα γιατί το σιμιγδάλι έχει την τάση να κατεβαίνει στον πάτο και καίγεται. Όταν αρχίσει η κρέμα μας να πήζει, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα δύο κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Σκεπάζουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη που να ακουμπάει στην επιφάνειά της, για να μην πιάσει «κρούστα». Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς (περίπου σε θερμοκρασία δωματίου). Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια αφράτη, πηχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα του σιμιγδαλιού, χτυπάμε να ενωθούν οι δύο κρέμες και είναι έτοιμη.

2.Συναρμολόγηση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλέθουμε τα φιστίκια στο μούλτι (όχι σε σκόνη). Παίρνουμε ένα ταψί με διάμετρο 28 - 30 εκ. και το αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο. Παίρνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας και τα στρώνουμε , εκτός από δύο, μέσα στο ταψί, το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντάς τα εδώ κι εκεί με λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε τα μισά φιστίκια πάνω στα βουτυρωμένα φύυλα και τα καλύπτουμε με τα δύο φύλλα κρούστας που είχαμε κρατήσει (τα βουτυρώνουμε κι αυτά εδώ κι εκεί ένα-ένα).

Αδειάζουμε την κρέμα και κλείνουμε προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν από τα τοιχώματα. Στρώνουμε πάνω από την κρέμα άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα φιστίκια και συνεχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, αλείφοντας κάθε στρώση με λίγο βούτυρο. Κόβουμε ό,τι περισσεύει 5 εκ. έξω από το ταψί και διπλώνουμε τα πάνω φύλλα στα πλάγια του ταψιού. Βρέχουμε το γλυκό με ? φλιτζάνι νερό, βουτυρώνουμε ξανά, χαράζουμε χωρίς να φτάσουμε στα φιστίκια, και βάζουμε στον φούρνο για 60 - 65 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

3.Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά αφότου αρχίσουν να κοχλάζουν. Περιχύνουμε το χλιαρό γλυκό με το καυτό σιρόπι.

 Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο κάτω ράφι του φούρνου για να είμαστε σίγουροι πως θα ψηθούν καλά και τα κάτω φύλλα.