Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συμβουλές για σπιτικό ψωμί



Σε γενικές γραμμές τα ψωμιά είναι μια εύκολη υπόθεση.
Ρίξτε μια ματιά στις πολύ χρήσιμες γενικές οδηγίες για ψωμιά που μας δίνει η Αργυρώ.

-Να διατηρείτε τους κανόνες ζυμώματος και φουσκώματος της ζύμης (διαβάστε με προσοχή την εκτέλεση των συνταγών όπου αναφέρονται οι χρόνοι φουσκώματος του κάθε ψωμιού).

-Να θυμάστε ότι οι ζύμες με μαγιά θέλουν τον χρόνο τους για να φουσκώσουν και να μας δώσουν αργότερα αφράτο, καλοψημένο ψωμί.

-Μια ζύμη μαγιάς όπου κι αν την αφήσετε θα φουσκώσει. Ακόμα και στο ψυγείο. Ωστόσο θα ήθελα να ακολουθήσετε τις οδηγίες όπως δίνονται για κάθε συνταγή ξεχωριστά.

-Για να μειώσω τον χρόνο αναμονής τοποθετώ τη ζύμη μου για το πρώτο φούσκωμα κοντά σε ζεστό σημείο. Δίπλα στο καλοριφέρ, πλάι στην κουζίνα ή σε ελαφρά χλιαρό φούρνο.

-Το νερό που χρησιμοποιούμε σε ζύμη με μαγιά δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35οC γιατί αλλιώς θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσει ποτέ η ζύμη. Προσοχή λοιπόν στο νερό, να είναι χλιαρό, όχι ζεστό.

-Επίσης μη ρίχνετε ποτέ το αλάτι πάνω στη μαγιά. Θα την κάψει και δεν θα ενεργοποιηθεί.

-Όταν αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί, τη βάζουμε σε βαθύ μπολ και τη σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα για να μην πετσιάσει.

-Επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη μαγιά ζωντανή και ενεργή μέχρι να μπει στο φούρνο, πρέπει να προσέχουμε τις θερμοκρασίες.

-Μια ζύμη είναι φουσκωμένη σωστά όταν μπήγοντας το δάχτυλο το βαθούλωμα δεν ανεβαίνει. Δηλαδή η ζύμη δεν έχει επαναφορά. Τότε την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 20΄-30΄, να ανεβεί πάλι.

-Ένα ψωμί είναι ψημένο όταν χτυπώντας το ο ήχος που βγαίνει είναι ελαφρύς, κούφιος. Όταν ο ήχος είναι βαρύς σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο.

-Μόλις ψηθεί το ψωμί, το αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα για να μη νοτίσει από κάτω.

-Χρησιμοποιούμε ψεκαστήρι για να δημιουργήσουμε υγρασία στον φούρνο (ατμό), απαραίτητη για την τραγανή μπαγκέτα.