Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αφράτο Γαλακτομπούρεκο



Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα σπιτικό, αφράτο και ΅υρωδάτο γαλακτομπούρεκο; Στο συγκεκριμένο, κανείς! 

Υλικά συνταγής(για 14 μερίδες):
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
150 γρα΅΅. φρέσκο βούτυρο (για τα φύλλα) λιωμένο
Για την κρέμα:
2 λίτρα φρέσκο γάλα
4 αυγά
6 κρόκοι
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες
200 γρα΅΅. ζάχαρη

Για το σιρόπι:
700 γρα΅΅. ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό
1 ξύλο κανέλα
2 λεμονόκουπες στυμμένες

Εκτέλεση:
Για την κρέμα:
Βάζουμε το γάλα ΅ε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε. Βάζουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι σ’ αυτά και ανακατεύουμε ΅ε σύρμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες. Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα (2 φλ. τσαγιού) και το ρίχνουμε στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ΅ε το γάλα και ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά 9 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα (ραντίζοντας ΅ε το βούτυρο) και φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά έξω από το ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα, βουτυρωμένα. Με σπάτουλα μπήγουμε τις άκρες κάτω από το γαλακτομπούρεκο.

Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Περιχύνουμε ΅ε το υπόλοιπο βούτυρο τις χαρακιές. Ραντίζουμε ΅ε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε.

Για το σιρόπι:Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.  Δεν ανακατεύουμε ξανά όταν αρχίσει να βράζει! Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8΄. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και σιροπιάζουμε το γλυκό.

Ση΅είωση: Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο Βηρυτού, είναι περίπου 14 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας, είναι περίπου 11 φύλλα. Ό,τι φύλλο και αν βάλετε, να θυμάστε να κρατήσετε 4-5 φύλλα για να σκεπάσετε το γαλακτομπούρεκο.