Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Γεμιστά κοχύλια πάστας με κιμά και τυριά στο φούρνο



Πεντανόστιμα ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά.  Ποιος μπορεί να τους αντισταθεί;

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά κοχύλια ή καλαθάκια
3 κ. σ. βούτυρο
1/2 kg κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σφηνάκια κρασί (προαιρετικά)
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλας ή 1/4 κ. γλ. κανέλλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ. γλ. μπαχάρι
αλάτι ή 2 κύβοι βοδινού
πιπέρι
1 κουτί χυμό ντομάτας ή 500 γρ. φρέσκες πολτοποιημένες ντομάτες
5 κ.σ. λάδι
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
300 γρ. τριμμένα τυριά της αρεσκείας σας (Kerrygold, gouda, edam κλπ)
Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό όσο να κρατάνε (al dente) και τα περιχύνουμε με το βούτυρο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μαζί με τα κρεμμύδια να σωταριστούν και προσθέτουμε τον κιμά. Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε ώστε ο κιμάς να αρχίσει να ξεχωρίζει μεταξύ του και να γίνεται σπυρωτός. Όταν πάρει βράση σβήνουμε με το κρασί, αν δε βάλουμε κρασί συνεχίζουμε τη διαδικασία κανονικά. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά μαζί με το αλατοπίπερο ή τους κύβους κι αφήνουμε να σιγοβράσει να τραβήξει τα υγρά. Αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα κονσέρβα κι όχι φρέσκια προσθέτουμε λίγο νερό.

Γεμίζουμε τα ζυμαρικά μας με το μίγμα του κιμά και τα βάζουμε ένα ένα μέσα στο πυρέξ με καπάκι φτιάχνοντας στρώσεις. Αν μας περισσέψει κιμάς τον ρίχνουμε πάνω από τα ζυμαρικά. Αν μας φαίνεται χρονοβόρα η διαδικασία του γεμίσματος ρίχνουμε τα κοχύλια στο πυρέξ και από πάνω τον κιμά και ανακατεύουμε προσεχτικά (να μην σπάσουν τα κοχύλια) ώστε ο κιμάς να μπει μέσα στα ζυμαρικά.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά. Σκεπάζουμε το πυρέξ με το καπάκι του (αν δεν έχει κλείνουμε με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε στο φούρνο μας για περίπου 20 λεπτά να λιώσουν τα τυριά. 

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά μας όσο είναι ζεστά.

Tip:  Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά με κιμά κοτόπουλου στον οποίο θα προσθέσουμε μπέϊκον ή προσούτο  και να τον μαγειρέψουμε προσθέτοντας ρίγανη και φρέσκο θυμάρι αντί για τα μπαχαρικά μας.