Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ντομάτες γεμιστές ανατολίτικες



Καλοκαιρινό φαγητό που τρώγετε ζεστό και κρύο.

Υλικά (για 4 άτομα):

4 μεγάλες, κόκκινες, στρογγυλές ντομάτες,
½ φλ. ψιλό πλιγούρι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ φλ. κουκουνάρια
½ φλ. σταφιδάκια,
4 παστά χρυσόμηλα, πολύ ψιλοκομμένα,
1 λεμόνι, το ξύσμα και ο χυμός,
1 μικρή χούφτα φύλλα δυόσμου,
2/3 φλ. ζεστό ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή φτιαγμένο με ένα κομματάκι κύβο),
αλάτι, πιπέρι.

Σάλτσα ντομάτας:

3 μέτριες, ώριμες ντομάτες,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 σκελίδες σκόρδο,
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
2 λωρίδες φλούδα πορτοκαλιού,
1 κονσέρβα ξεφλουδισμένες ντομάτες,
½ κουταλάκι μαύρη ζάχαρη,
Αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τις φλούδες, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Στο μεταξύ, τεμαχίζετε τις ντομάτες. Τις ρίχνετε στο τηγάνι, προσθέτετε 2/3 φλ. νερό και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι ντομάτες. Πετάτε τις φλούδες, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και περνάτε τη σάλτσα από σουρωτήρι.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση: Περιχύνετε το πλιγούρι με το ζωμό και το λάδι, το ανακατεύετε και το αφήνετε να μουλιάσει για μερικά λεπτά και να απορροφήσει τα υγρά. Προσθέτετε τα κουκουνάρια, τα σταφιδάκια, τα χρυσόμηλα, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε όλα καλά.

Κόβετε μια φέτα από κάθε ντομάτα και τις αδειάζετε. Τις γεμίζετε με το μίγμα, τις σκεπάζετε με το «καπάκι» τους και τις βάζετε σε ένα πυρίμαχο ταψάκι. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα και τις ψήνετε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.