Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ένας τεχνοκράτης, επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου Διόνυσου στο BriefingNews



Ο Αναστάσιος Καρασαρλής, είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μετεκπαίδευση στο St. Antony School του Λονδίνου στη Σύγχρονη Τραπεζική.
του Νίκου Ι. Πέντσα

Έχει διατελέσει από το 1990 μέχρι και το 2012 υπεύθυνος Διατραπεζικής αγοράς και Διευθυντής διαθεσίμων στην Nova Scotia Bank of Canada και στην Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα (FBBank) και από το 2012 μέχρι και το τέλος του2013, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στην Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα (FBBank). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και εγχώρια σεμινάρια σχετικά με την Διαχείριση Διαθεσίμων των τραπεζών και υπήρξε οργανωτής και εισηγητής Χρηματοοικονομικών σεμιναρίων. Δημοσιεύει τακτικά άρθραοικονομικού περιεχομένου σε οικονομικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό τον γνωρίζει περισσότερο από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές συζητήσεις και αναλύσεις οικονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών έχει αποκτήσει μια τεράστια εμπειρία επί των Δημοσιονομικών και Τραπεζικών θεμάτων.

Το πλούσιο αυτο βιογραφικό του, εκτιμήθηκε από τον δήμο Διονύσου και σήμερα είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση,σε έναν από τους πιο βιομηχανοποιημένους δήμους της Ελλάδος.

Τι είναι η Αυτοδιοίκηση για εσάς;

Για μένα αυτοδιοίκηση σημαίνει να κάνεις την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη, να αντιλαμβάνεσαι τα προβλήματα έγκαιρα και να τα λύνεις. Να μπορείς να προσφέρεις στους συμπολίτες σου τα αγαθά που προσφέρει μια ευνομούμενη πόλη,  όπως για παράδειγμα, επαρκής αριθμός και άρτια οργανωμένα σχολεία για όλες τις βαθμίδες, καθαριότητα,πολιτισμός, κοινωνική πρόνοια, συγκοινωνίες, ασφάλεια των πολιτών κοκ.

 Ο «Καλλικράτης» πέτυχε ή απέτυχε και γιατί; Πολλοί κάνουν λόγο για βεβιασμένη επιλογή που δημιούργησε παρά έλυσε προβλήματα. Συμφωνείτε με την παραπάνω προσέγγιση;

Πιστεύω πως ο Καλλικράτης δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Θεωρητικά, με τον Καλλικράτη θα πετυχαίναμε οικονομίες κλίμακας, καλύτερο έλεγχο στα οικονομικά των Δήμων, καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων (ανθρώπινο δυναμικό,  ταμειακά αποθέματα κλπ) και καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση επιδοτήσεων, προγραμμάτων ΕΣΠΑ κοκ. Όμως διαρθρωτικά προβλήματα, διαφορετικότητα στην κουλτούρα και στο οικονομικό επίπεδο μεταξύ των επιμέρους Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και η μη κατάλληλη και εκ των προτέρων προετοιμασία τους για αυτή την συνένωση, οδήγησαν αρχικά σε τεράστια οργανωτικά προβλήματα με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των Δήμων. Σταδιακά τα περισσότερα προβλήματα ξεπεράστηκαν και πιστεύω ότι ειδικότερα για τον δικό μας Δήμο Διονύσου, αν η Ενωτική Πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχω με υποψήφιο Δήμαρχο τον νυν Δήμαρχο Διονύσου, Γιάννη Καλαφατέλη, κερδίσει τις εκλογές, η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει θα είναι πολύτιμη για να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις καινούργιες απαιτήσεις που θα προκύπτουν.

Εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, οι επιχειρήσεις καλούνται να κερδίσουν ένα διπλό στοίχημα, αυτό της επιβίωσης και αυτό της ανάπτυξης. Όχημα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει ο Δήμος;Ποιες οι δράσεις του δικού σας δήμου προκειμένου να στηρίξει εποικοδομητικά τους επιχειρηματίες σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;

Βασικό μέλημα του Δήμου είναι η στήριξη όλων των πολιτών του. Με γνώμονα λοιπόν αυτό και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός του Δήμου μας έχουν την την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια μέσα από τις λειτουργίες του Δήμου μας. Επιγραμματικά σας αναφέρω κάποιες από τις δράσεις του Δήμου στα πλαίσια της στήριξης αυτής:
• Μέσω του διαδικτύου προτρέπουμε τους πολίτες μας να στηρίζουν την τοπική αγορά και τις τοπικές επιχειρήσεις και επίσης προτρέπουμε τις επιχειρήσεις να ακολουθούν τακτικές συνεργειών μεταξύ τους.
• Η δημοτική συγκοινωνία που διαθέτουμε στον Δήμο μας διευκολύνει την μετακίνηση των πολιτών μας εντός του Δήμου με συνέπεια να τονώνεται η τοπική αγορά και να διευκολύνεται η μετακίνηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εντός του Δήμου μας.
•
Παράλληλα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι ο Δήμος μας έχει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη και για τις επιχειρήσεις, συγκριτικά με άλλες περιοχές της  Αττικής.

Σε καιρούς κρίσης η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ιδιαίτερα η κοινωνική πολιτική του δήμου είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που κάνατε ή προγραμματίζετε για να στηρίξετε τους δημότες που έχουν άμεση ανάγκη;

Σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς έχουμε δημιουργήσει το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο , προσφέροντας στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας την δυνατότητα να προμηθεύονται τρόφιμα δωρεάν. Επίσης έχουμε δημιουργήσει το Πολυϊατρείο το οποίο προσφέρει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στους άπορους συμπολίτες μας. Επιπροσθέτως , στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την στήριξη των νέων και όχι μόνον, στην καταπολέμηση της ανεργίας, έχω αναλάβει προσωπικά την προσέγγιση των τοπικών επιχειρήσεων προσπαθώντας να προωθήσω την ιδέα της πρόσληψης υπαλλήλων κατά προτίμηση μέσα από τον Δήμο μας, προωθώντας έτσι την ιδέα της αλληλοϋποστήριξης.

Το γεγονός ότι ειστε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενός δήμου έντονα βιομηχανοιημένου, σας δημιουργεί επιπρόσθετες ευθύνες και όγκο εργασίας σε σχέση με άλλους συναδέλφους σας;

Πράγματι, στον Δήμο Διονύσου λειτουργεί ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών και μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς μεγάλη μετακίνηση εργαζομένων από και προς τον Δήμο μας από όλη την Αττική, με αποτέλεσμα αυξημένες κυκλοφοριακές απαιτήσεις και αυξημένες απαιτήσεις καθαριότητας και οργάνωσης του Δήμου. Επίσης η ευθύνη π.χ.της υδροδότησης, αποκτά μεγίστη σημασία αν  σκεφτείτε ότι το νερό για κάποιες από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Δήμο μας είναι απαραίτητο συστατικό και πρώτη ύλη της παραγωγής τους. Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τις αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες που συνεπάγεται το γεγονός της ύπαρξης βιομηχανικής ζώνης.

Η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής, επηρεάζει την κρίση του και για τους υποψηφίους της Τ.Α.;

Δυστυχώς οι πολίτες πολλές φορές αγνοούν τον σπουδαίο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποβαθμίζουν την αξία της, με αποτέλεσμα ικανά και άξια στελέχη να απογοητεύονται και να απομακρύνονται από το πεδίο δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όμως είμαι αισιόδοξος, διότι μέσα από την καθημερινή επαφή μου με τους συμπολίτες μας, διαπίστωσα ότι πράγματι στο τέλος εκτιμάται η τεράστια προσφορά των δημοτικών παραγόντων,  ιδιαίτερα τώρα στη κρίση, με αποτέλεσμα την βελτίωση των σχέσεων πολιτών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, δυστυχώς η Πολιτεία δεν παρέχει ούτε τα στοιχειώδη κίνητρα στους ενασχολούμενους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν επιβράβευση του σημαντικού έργου που επιτελούν.

Ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα αυτή κουβέντα μας κ.Καρασαρλή, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους συμπολίτες σας;

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους συμπολίτες μου είναι ότι «η ψήφος είναι η αυτοάμυνα του πολίτη και σπέρνει δυστυχία όταν γίνεται επιεικής και συγχωρητική».
Συνεπώς επιβάλλεται η έρευνα και η επιβράβευση των αρίστων.