Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ποια εναλλακτική για την ελληνική επιχειρηματικότητα;



Έχουμε ήδη επιστρέψει σε ρυθμούς Σεπτεμβρίου, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει και φαίνεται ότι έχουμε κολλήσει σε μία χρονοδίνη.
του Νίκου Ι. Πέντσα

Τα προβλήματα είναι γνωστά: δημοσιονομική κρίση, αβάσταχτη φορολογία,  αντι-επιχειρηματική συμπεριφορά, γραφειοκρατία, ασυδοσία και διαφθορά, πολυνομία και άλλα,  δημιουργούν αμέτρητα εμπόδια στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ικανότητά τους να λειτουργούν ανταγωνιστικά σε ένα περιβάλλον ραγδαίων οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν όλα αυτά και κάθε επανάληψη μας καθιστά γραφικούς. Ορθολογική δημόσια διοίκηση, λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και Εθνική στοχοθέτηση, ώστε να αποφύγουμε νέες οικονομικές περιπέτειες. Όσο όμως εμείς συζητούμε τα αυτονόητα, το διεθνές περιβάλλον μας προσπερνά. Οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταβάλλουν τις παγκόσμιες ισορροπίες, ενώ στο Ελλαδέξ προσπαθούμε να οριοθετήσουμε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε ένα χαρτοπόλεμο νόμων, εγκυκλίων και διαταγμάτων.

Η παρουσίαση των λαϊκίστικων θέσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης,  μόνο γέλωτα προκαλεί και απευθύνεται σε αδαείς, ενώ από την άλλη πλευρά οι μετριότητες του κυβερνητικού επιτελείου, καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί ο προστατευτισμός του πελατειακού κράτους.
Όλα αυτά υπονομεύουν κάθε αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Χρειαζόμαστε ακόμα στοχευμένη δουλειά και προσπάθεια για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα να αποφύγει την παθογένεια του παρόντος. Αλλά αν οι χαράσσοντες την «αναπτυξιακή» πολιτική δεν αρχίσουν αυτή την προσπάθεια ΤΩΡΑ, δεν θα είμαστε έτοιμοι για τις επερχόμενες δοκιμασίες.