Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η άλλη πλευρά του τουρισμού των 18 εκατ. επισκεπτών



Αναμφίβολα η αύξηση των τουριστών αυτό το καλοκαίρι ήταν εντυπωσιακή. Τούτο συνέβη όμως όχι γιατί η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά γιατί ο τουρισμός μας συνεχίζει να βασίζεται στην απαράμιλλη ομορφιά και ελκυστικότητα της χώρας μας. Οι διεθνείς συγκυρίες δε, όπως η έκρυθμη πολιτική κατάσταση σε κοντινούς προορισμούς σαν την Αίγυπτο και άλλες ανταγωνιστικές χώρες συνέβαλαν σε αυτό.

του Νικολάου Ι. Πέντσα

Αυτό που οι αρμόδιοι επιμελώς έκρυψαν ή παράβλεψαν, είναι ότι αρκετοί τομείς του τουρισμού μας, διατηρούνται στη ζωή, χάρη σε προσπάθειες ανθρώπων και φορέων που εκτελούν απλά το καθήκον τους. Έτσι, φορείς εντός και εκτός Ελλάδος όπως το marketinggreece, οι tours operators, οι λεβέντες Κρητικοί με τα ανεπανάληπτα βιντεάκια που προώθησαν στο youtube.com από την περασμένη σεζόν, η google με το άνευ κόστους λογότυπο στην αρχική της σελίδα, είναι μερικοί από τους πυλώνες του τουρισμού που δεν τον αφήνουν να καταρρεύσει.

Ευτυχώς για τους χαράσσοντες την ανύπαρκτη τουριστική πολιτική, η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα μεγαλουργεί. Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα επιχειρηματιών, που στηριγμένοι στις ικανότητες και δυνάμεις τους, επιτυγχάνουν μικρά θαύματα που μας κάνουν όλους υπερήφανους. Και αυτούς τους επιχειρηματίες τους χρησιμοποιούν οι αρμόδιοι για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες και την ανεπάρκειά τους να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους. Αυτοί οι καρεκλοκένταυροι, μπορούν να πανηγυρίζουν μαζί με τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, για τα 18 εκ. τουριστών που επισκέφτηκαν την χώρα μας, νομίζοντας ότι απευθύνονται σε αδαείς!

Ο τουρισμός όμως δεν μπορεί να εξαρτάται από μεμονωμένες προσπάθειες. Για να παραμείνει βιώσιμος μακροπρόθεσμα, απαιτείται η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης με σαφείς και εξειδικευμένους στόχους, ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων, χρονοδιαγράμματα.

Στις αναπτυγμένες τουριστικά χώρες, η ποιότητα στον τουρισμό, δεν μετριέται με τον αριθμό των επισκεπτών ή το κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά με την κατά κεφαλήν «καλλιέργειά» τους. Όμως η ερμηνεία της «καλλιέργειας» στο σημερινό τουριστικό υπόδειγμα της χώρα μας για πολλούς επαγγελματίες του χώρου που δρουν ανεξέλεγκτα, είναι μάλλον η έννοια της ατομικής ωφέλειας.

Μερικά από τα δείγματα της φετινής τουριστικής περιόδου που όλοι βιώσαμε κατά τις διακοπές μας, είναι οι εξοργιστικές περιπτώσεις αισχροκέρδειας, οι αρπαχτές από τουριστομάγαζα, τα ληστρικά κόμιστρα από ταξιτζήδες, η αυξημένη φοροδιαφυγή, οι υπέρογκοι λογαριασμοί χωρίς να ανταποκρίνονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δυστυχώς οι κακοί επαγγελματίες του κλάδου που ευτυχώς δεν αποτελούν τον κανόνα, είδαν την αύξηση του τουρισμού ως την αγελάδα για άρμεγμα, που θα τους βοηθήσει να βγάλουν τα σπασμένα ετών.

Όλοι αυτοί αποτελούν τη μάζα που συνέβαλε στην επί σειρά ετών στασιμότητα του τουρισμού. Με άλλα λόγια, είναι όλοι εκείνοι που εκφράζουν τη νοοτροπία της αρπαχτής, της σαμπάνιας και της «διαφορετικότητας» (βλ. το παρακμιακό σκηνικό της Μυκόνου).

Αντί λοιπόν να πανηγυρίζουμε για την αύξηση των τουριστών, ας ανησυχήσουμε για την πτώση του ποιοτικού τουρισμού, ας μελαγχολήσουμε για την έλλειψη τουριστικής παιδείας, ας κλάψουμε για την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων αλλά και της ανεπάρκειας ή ελλείψεως του προσωπικού που εργάζεται σε αυτούς, ας ντραπούμε για τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών στα τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια, ας μελαγχολήσουμε για τον ανύπαρκτο εσωτερικό τουρισμό και εν τέλει, ας αναπολήσουμε τις εποχές που και οι λιγότερο προβεβλημένοι προορισμοί είχαν τουρισμό. Τουριστική πολιτική δεν είναι μόνο τα μπουζουκο-μάγαζα και τα κότερα της παρακμιακής πια Μυκόνου, αλλά και ο Πλαταμώνας, η Ιθάκη, η Γαύδος, η Καβάλα και η Δράμα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα επιστημονικά συνέδρια, ο αγροτικός τουρισμός κ.α.

Ευτυχώς για τους χαράσσοντες την τουριστική πολιτική, οι σοβαροί επαγγελματίες του κλάδου δεν μεμψιμοιρούν για την δική τους αναποτελεσματικότητα, αλλά έχουν περάσει στην εποχή της δράσης και στην συμμετοχή στον συλλογικό σχεδιασμό και ανάπτυξη, χωρίς αυτούς!

Οι αρμόδιοι επί του τουρισμού, μπορούν να συνεχίζουν να κάθονται αναπαυτικά στις καρέκλες τους, να συνεχίσουν τα ταξιδάκια με τις ακολουθίες τους, υπογράφοντας συμβάσεις συνεργασίας φωτογραφούμενοι με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουν στους ανθρώπους του τουρισμού, θα κάνουν και του χρόνου το καθήκον τους!

Άντε και 19εκ. επισκέπτες του χρόνου. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους.