Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Μηδενίστηκε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με τον Παναθηναικό!



Απόφαση-σταθμός για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ από το ΑΣΕΑΔ που αποφάσισε τον μηδενισμό του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Α1 Γυναικών.

 Με μία απόφαση-σταθμό για το ελληνικό μπάσκετ, το ΑΣΕΑΔ δικαίωσε τον Παναθηναϊκό στην ένστασή του σχετικά με την συμμετοχή της Εβίνας Μάλτση στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής της Α1 με τον Ολυμπιακό. Οι «Ερυθρόλευκοι» μηδενίστηκαν λόγω της αντικανονικής συμμετοχής της Ελληνίδας αθλήτριας στο συγκεκριμένο παιχνίδι και το αήττητο σερί τους στο πρωτάθλημα παύει να υφίσταται, την ώρα που ο Παναθηναϊκός δικαιώθηκε και δημιούργησε μέσω του ΑΣΕΑΔ ένα δεδικασμένο που μπορεί να αλλάξει τις καταστάσεις και τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ.

Λίγες ημέρες αργότερα, η ΕΟΚ απέρριψε την ένσταση του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να... απαντούν με προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, ώστε να κυνηγήσουν την υπόθεση μέχρι τέλους. Με την σειρά του, το ΑΣΕΑΔ δικαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, το «Τριφύλλι», το οποίο ωστόσο δε κερδίζει το ματς στα χαρτιά. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός μηδενίζεται και ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να έχει τον βαθμό της ήττας. Γιατί συνέβη αυτό;

Σύμφωνα με τον κανονισμό τον οποίο επικαλέστηκε ο Παναθηναϊκός στο δικαστήριο, το σωματείο που έχει την υπαιτιότητα κάποιας αντικανονικής συμμετοχής παίκτη του, χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά και μηδενίζεται. Μόνο σε περίπτωση επεισοδιών θα μπορούσε μία ομάδα να τιμωρηθεί χάνοντας το παιχνίδι και η νίκη να μεταφέρεται στον αντίπαλο.

Συνοπτικά, ο Παναθηναϊκός δικαιώθηκε από το ΑΣΕΑΔ αλλά το ματς δε κατοχυρώθηκε υπέρ του. Η απόφαση φέρνει τον μηδενισμό του Ολυμπιακού και σηματοδοτεί την πρώτη του ήττα τα τελευταία δύο χρόνια στο πρωτάθλημα της Α1!

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως πλέον υπάρχει και ασάφεια σε όχι έχει να κάνει με τα πλέι-οφ. Οι νίκες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος μεταφέρονται κανονικά στα πλέι-οφ, όμως στη προκειμένη περίπτωση υπάρχει ασάφεια καθώς το ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής έληξε, λόγω της απόφασης του ΑΣΕΑΔ, χωρίς νικητή! Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η ομάδα που θα πάρει τη νίκη στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου θα προηγείται με 1-0 στη φάση των πλέι-οφ.

Γιατί είναι απόφαση-σταθμός

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ. Ο λόγος;

Το 2017 και συγκεκριμένα μέσα στο φθινόπωρο του συγκεκριμένου έτους, η Εθνική ομάδα των Ανδρών θα ξεκινήσει να συμμετέχει σε προκριματικούς που θα διεξάγονται παράλληλα με τα πρωταθλήματα. Κάτι, που σημαίνει πως οι παίκτες ή οι ομάδες που θα ήθελαν να επικαλεστούν τυχόν τραυματισμούς ώστε να αποφύγουν κάποια αναμέτρηση και κάποιο ταξίδι σε χώρες... άγονης γραμμής όπως για παράδειγμα η Εσθονία, θα πρέπει να ακολουθήσουν το τελεσίδικο δεδικασμένο που προέκυψε από την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Μάλιστα, σε περίπτωση κάποιας παρόμοιας τιμωρίας, καμία ομάδα ή και παίκτης δε θα μπορεί να προσφύγει σε κανένα όργανο ώστε να δικαιωθεί.

Έτσι, η... δικαιολογία του τραυματισμού δε θα μπορέσει να υπάρξει και οι παίκτες θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα και τα παιχνίδια που μπορεί να έχουν στα πρωταθλήματα που αγωνίζονται ή και στην Euroleague.

 
Πηγή κειμένου: 

sdna.gr