Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μία σύλληψη για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ



Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση και γνωστοί των δύο υπόπτων, που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με ισλαμιστές, έχουν έως τώρα ερευνηθεί σχετικά με τη τριπλή βομβιστική επίθεση κοντά στο λεωφορείο της ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, στη Γερμανία, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι Αρχές.

Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση. Οι βόμβες περιείχαν αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και είχαν ακτίνα δράσης περίπου 100 μέτρα. Μάλιστα, ένα από τα μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκε μπηγμένο μέσε σε καρέκλα του πούλμαν της ομάδας.

«Θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ μεγαλύτερη καταστροφή», σύμφωνα με την Εισαγγελέα Φράουκε Κέλερ.  Η ανώτατη εισαγγελέας δήλωσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται πλέον στο σενάριο να είναι ισλαμιστές πίσω από την βομβιστική επίθεση. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα κίνητρα του ή των δραστών δεν είναι ακόμη γνωστά. Το ενδεχόμενο να βρίσκονται πίσω από τη επίθεση αντι - ναζί θεωρείται απίθανο, πρόσθεσε.

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας η UEFA

Η UEFA ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, όπου χρειαστεί, σε όλη την Ευρώπη, λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση στο πούλμαν της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους αγώνες που θα διεξαχθούν σήμερα και θα τα ενισχύσει παντού όπου είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της UEFA υπό καθεστώς ανωνυμίας , δεν έχει στην διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία για επαπειλούμενη απειλή αλλά ζητά από τους οπαδούς να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

O Tζόρτζιο Μαρτσέτι, διευθυντής αγώνων της UEFA, δήλωσε στο πρόγραμμα 4 του BBC ότι, η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα της UEFA κι ότι θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία όπου διεξάγονται αγώνες.

Θα υπάρξουν πιθανότατα και νέες επιθέσεις ύστερα από την βομβιστική επίθεση εναντίον της Μπορούσια - Ντόρτμουντ, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική "Τagesspiegel".