Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η FIFA θέλει βελτιώσεις στο σύστημα VAR



Η τεχνολογία VAR (video assistant referee), που δοκιμάζεται στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία, θα πρέπει να βελτιωθεί, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής διαιτησίας της FIFA, Μάσιμο Μπουζάκα.

«Γενικά έχουμε καλά αποτελέσματα, όμως σίγουρα πολλές πτυχές πρέπει να βελτιωθούν», δήλωσε ο Ελβετός πρώην διαιτητής. Ως γνωστό το σύστημα VAR περιλαμβάνει δύο διαιτητές βοηθούς βίντεο, οι οποίοι παρακολουθούν το παιχνίδι σε οθόνες και εφιστούν την προσοχή του διαιτητή στα λάθη.

 

Η FIFA έχει ήδη δηλώσει ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τους βοηθούς βίντεο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και το νομοθετικό σώμα της (IFAB) αναμένεται να αποφασίσει τον ερχόμενο Μάρτιο αν θα επιτρέψει τη χρήση τους στο παιχνίδι σε μόνιμη βάση.

Σε 12 αγώνες της φάσης των ομίλων στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών αυτό το σύστημα βοήθησε να διορθωθούν έξι «αποφάσεις που αλλάζουν παιχνίδι», όπως είπε ο Μπουζάκα, ενώ οι χειριστές του VAR αποφάνθηκαν σωστά για άλλα 29 «σοβαρά επεισόδια» με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πρόσθεσε.
 
Ο πρώην διεθνής ρέφερι είπε ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το σύστημα θα μπορούσε να μειώσει πολλά λάθη αλλά όχι και να εξαλείψει εντελώς.