Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

«Έφυγε» σε ηλικία 77 ετών ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης του ΠΑΟ



Μία από τις σπουδαιότερες μορφές της ιστορίας του έχασε ο Παναθηναϊκός. Ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας το τελευταίο διάστημα, ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης... ταξίδεψε για την γειτονιά των αγγέλων. 

Ο εκλιπών, που αγάπησε όσο λίγοι τον σύλλογο και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών το Σάββατο. 

Ο «γκαγκάριν», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, γεννήθηκε το 1940, ξεκίνησε την καριέρα του στον Ηλυσιακό και αγωνίστηκε με την πράσινη φανέλα από το 1961 ως το 1969, περίοδο όπου κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας (1961, 1962, 1964, 1965, 1969) και δύο Κύπελλα (1967, 1969). 

Υπήρξε από τους πλέον κομβικούς ποδοσφαιριστές στην κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος τη σεζόν 1963-1964, επίδοση που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει καταφέρει, πλην του Παναθηναϊκού. Ήταν αυτός, μάλιστα, που μετά το διπλό των πράσινων επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», αποτέλεσμα που σφράγισε ουσιαστικά τον τίτλο, έκανε το γύρο του θριάμβου, κρατώντας την πράσινη σημαία. 

Το μήνυμα της κόρης του: «Καλό ταξίδι μπαμπα μου. Στις 13 ... Να κρατάς ψηλά την σημαία μας και στη γειτονιά των αγγέλων. Ο πατέρας μου δυστυχώς σήμερα ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των αγγέλων. θα θέλαμε να σεβαστείτε την επιθυμία μας να τον αποχαιρετήσουμε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όλη την αγάπη που του δείξατε τόσα χρόνια».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Ζαχαρία Πιτυχούτη εξέφρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αφού καταγράφει τη σπουδαία διαδρομή του εκλιπόντος με το «τριφύλλι» στο στήθος, καταλήγει αναφέροντας «…θα ζει πάντα στη μνήμη και την καρδιά όλων των Παναθηναϊκών». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΟ:

«Πένθος στην οικογένεια του Συλλόγου για την απώλεια ενός σπουδαίου Παναθηναϊκού 

Φτωχότερη είναι πια η Παναθηναϊκή οικογένεια μετά την απώλεια του Ζαχαρία Πιτυχούτη που «έφυγε» χθες σε ηλικία 77 ετών. 

Ο Πιτυχούτης ήρθε στον Παναθηναϊκό το 1961 προερχόμενος από τον Ηλυσιακό όπου ξεκίνησε την καριέρα του και έγινε βασικό στέλεχος της ομάδας που κυριάρχησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο για ολόκληρη τη δεκαετία αφήνοντας πίσω της απίστευτα ρεκόρ και σπουδαίες επιτυχίες με αποκορύφωμα το αήττητο πρωτάθλημα του 1964. 

Αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο στήθος από το 1961 ως το 1969, καταγράφοντας 182 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής και 10 γκολ ενώ κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας (1961, 1962, 1964, 1965, 1969) και δύο Κύπελλα (1967, 1969). 

Μπορεί οι περισσότεροι να τον θυμούνται για το στιγμιότυπο από το γύρο του θριάμβου με τη σημαία του Παναθηναϊκού στα χέρια στο Καραϊσκάκης, η αλήθεια όμως είναι ότι ο εκλιπών κράτησε ψηλά τη σημαία με το τριφύλλι σε όλη του τη ζωή, ταυτίστηκε με το Σύλλογο και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και τον αξιών που αντιπροσωπεύει ο Παναθηναϊκός. 

Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος που θα ζει πάντα στη μνήμη και την καρδιά όλων των Παναθηναϊκών».