Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μας παίρνουν πολλά περισσότερα απ' όσα μας δίνουν...



Για πρόοδο μόνο στα διαδικαστικά και όχι στα σημαντικά από την επίλυση των οποίων εξαρτάται το θέμα της ρευστότητας μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πόλ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξέλιξη της πορείας των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Μαύρα σύννεφα έφερε πάνω από τη διαπραγμάτευση ο Πολ Τόμσεν καθώς την ενημέρωση του ΔΝΤ είχε να αναφέρει κυρίως προβλήματα για τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο σε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα ο κ.Τόμσεν μίλησε για ελάχιστη πρόοδο, άφησε αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ τόνισε πως δεν βλέπει συνολική συμφωνία, αλλά κάποια συμφωνία για μερική χρηματοδότηση έναντι συγκεκριμένων μέτρων.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Τόμσεν

    Πρόοδος υπάρχει μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα
    Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν απευθείας επαφή με τους υπουργούς
    Δεν ξέρουμε αν αυτά που λένε οι τεχνοκράτες, τα λένε και οι υπουργοί
    «Δεν μας δίνουν στοιχεία»
    Είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε πλέον τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης
    Δεν βλέπει συνολική συμφωνία, αλλά κάποια συμφωνία για μερική χρηματοδότηση έναντι Ελλάδα και δανειστές έχουν συμφωνήσει:
    Στην αναθεώρηση του ΦΠΑ
    Στις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τα κόκκινα δάνεια
    Καμία σύγκλιση σε εργατικά, συντάξεις, δημοσιονομική πολιτική, διοικητική μεταρρύθμιση.
    Ανοιχτό το θέμα μείωσης του πλεονάσματος κάτω από το 3%.

Οι δυο κρίσιμοι «σταθμοί» για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός

Με τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τον πρωθυπουργό να είναι σε ανοικτή γραμμή με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, η κυβέρνηση παλεύει να επισπεύσει τη συμφωνία για να «κλειδώσει» μέχρι τα τέλη Μαΐου.

    Πρώτος σταθμός, η Ρίγα της Λετονίας και η Σύνοδος Κορυφής στις 21 Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να θέσει θέμα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ώστε το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της συνόδου. Η συγκυρία άλλωστε μοιάζει να είναι η κατάλληλη, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους.
    Δεύτερος σταθμός, ένα πιθανό-έκτακτο-eurogroup μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα, η απόφαση του οποίου θα  μπορέσει να δώσει το «πράσινο φως»για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κατ’ επέκταση να δώσει σήμα στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη ρευστότητα προς την Ελλάδα.

Υστατη προσπάθεια για συμφωνία και ανάσα ρευστότητας

Το άγχος της Αθήνας πάντως, να βρει τη «χρυσή τομή» στα σημεία-αγκάθια και να γεφυρώσει τις υφιστάμενες διαφορές, εναπόκειται στην παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «η οικονομία πληρώνει από τις σάρκες της».

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, προαναγγέλθηκαν φορολογικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση ονομάζει «δίκαια». Παράλληλα, ο προβληματισμός στους κόλπους του Μαξίμου είναι διάχυτος με κυβερνητική πηγή να διευκρινίζει πως ««δεν πανηγυρίζουμε αν μπουν νέοι φόροι».

Τέλος, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι τηλεδιασκέψεις του Brussels Group, ενώ τις επόμενες ημέρες η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναμένεται να αναχωρήσει για Βρυξέλλες.