Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης. Επίθεση της Ζωής, ξεχάσαμε τις δεσμεύσεις μας



Σε …ανταρσία προχώρησαν κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στο ενδεχόμενο ετεροβαρούς συμφωνίας, που άφησαν να εννοηθεί ότι έρχεται, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της ΚΟ στην Κουμουνδούρου.

Τα στελέχη του κόμματος ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που κατά πληροφορίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους εταίρους εντός των επόμενων ημερών.

Ακολούθησε ομοβροντία κατά της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, να μιλά κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες για αναξιοπιστία της κυβέρνησης και εγκατάλειψη εκ μέρους της των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια φέρεται μάλιστα να αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στο νομοθετικό της έργο, παρά το εξαρτά από τη διαπραγμάτευση. Κριτική για την αποδοχή εξ αρχής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όσων συνεπαγόταν φέρεται να άσκησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται εξαπέλυσαν και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, προερχόμενα από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και ο Ρούντι Ρινάλντι. Δεν ήταν λίγοι όσοι ζητούσαν επιτακτικά να μάθουν κατά πόσον ισχύουν όσα ακούγονται ότι θα ληφθούν ως μέτρα, σε περίπτωση συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, πολλά στελέχη επανέφεραν το θέμα της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, επιμένοντας πως μόνο αυτή μπορεί να λάβει μία απόφαση που θα αθετεί τις προηγούμενες αποφάσεις του κόμματος.

Αμετακίνητη από τις ‘κόκκινες γραμμές’ η Πολιτική Γραμματεία

«Να μπει στην μάχη» καλούσε λίγο αργότερα τον ελληνικό -και όχι μόνο- λαό, σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας μιλούν για δεσμευτική εντολή του λαού στις 25 Ιανουαρίου, η οποία παράλληλα αποτελεί την ‘πυξίδα’ της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, και επιμένουν πως «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας».

Καταδικάζοντας την επιμονή των δανειστών να εφαρμοστεί το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον «ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στην χώρα» εκ μέρους τους, σημειώνοντας πως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή της μιλά για «εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος», προειδοποιώντας ότι «οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων».

Αντίθετα, μιλά για κόκκινες γραμμές που εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε έναν νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου, καλώντας Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες να γίνουν ‘συμπρωταγωνιστές’ σε μία διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην Ευρώπη και διεθνώς. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των οκτώ», λένε, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών λαών.

«Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη. Θα νικήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, που καθιστά απολύτως σαφή την στάση του κόμματος στο εξής, δημιουργώντας επιπλέον ‘πονοκεφάλους’ στο Μέγαρο Μαξίμου, ή κατά άλλους, επιπλέον …διαπραγματευτικά χαρτιά.

Σημειώνεται, ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από κοινού με το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση, όπως θα έχουν προκύψει μέχρι τότε.