Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών



Μιλώντας κανείς για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αγγίζει ένα μυστήριο, ένα θαύμα που συντελέσθηκε μέσα στην Ιστορία.

του Νικόλαου Παπανικολόπουλου
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

    Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι οι ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού.
   
Γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μαζί με την Αγία Σκέπη. 
  
Οι   μεγάλοι του Γένους μας, ομολογούν ότι ο Ελληνισμός συμπορεύεται με την Ορθοδοξία και σώζεται μέσα στην Ορθοδοξία. «Όταν πήραμε τα όπλα, —έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης— είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και μετά υπέρ πατρίδος». «Πατρίδα και Θρησκεία» ήθελε να σώσει και ό Μακρυγιάννης.
  
Στην εποχή μας, δημιουργούνται κίνδυνοι και απειλές για τη συνέχεια και του Ελληνισμού και τη Ορθοδοξίας. Μια διπλή απειλή, αφού απειλή για την Ορθοδοξία μας είναι απειλή και για τον Ελληνισμό μας και αντίστροφα. Χτυπώντας το ένα, ουσιαστικά  χτυπάς και το άλλο.
  
Μια  απειλή, που προέρχεται από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες :

Εξωγενείς, αυτούς που θέλουν να επιβάλουν την «παγκοσμιοποίηση», την επιβολή ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού κράτους, μιας πλανητικής κοινωνίας με πλανητικούς ανθρώπους και πλανητική συνείδηση,  με κοινή οικονομία - ΔΝΤ, κοινή θρησκεία – πανθρησκεία- και κοινό πολιτισμό - πολυπολιτισμό.

Ενδογενείς, τους πολυώνυμους Εφιάλτες μας, προερχόμενους κυρίως από αυτούς πού διαθέτουν αξιώματα, οικονομική ευρωστία και πολιτική δύναμη. Όλους αυτούς, που ταυτιζόμενοι δουλοπρεπώς με τούς οποιουσδήποτε  «Μήδους»,  τούς «αφήνουν να διαβούνε».

            Και τώρα στα δικά μας συμβαίνοντα και κατ’ αναλογία.

   Πριν από είκοσι χρόνια (15-18 Αυγούστου 1994), με τους καλυτέρους οιωνούς, στις Φέρες, τη βυζαντινή πόλη της Βήρας, έγινε το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο του Θρακικού Ελληνισμού. Εκεί υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ». Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας ανακηρύχτηκε ως προσκηνηματικό κέντρο των απανταχού της γης Θρακιωτών.
  
Δεκαπέντε χρόνια μετά, με την αριθ. 3086/27-8-2009 Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ίδρυμα διαλύθηκε και καταργήθηκε (ΦΕΚ 1964 Β/10-9-2009).
  
Σήμερα (23-3-2015), στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ακουστήκαν, από Τοπικό Άρχοντα, νέα δεδομένα, όπως «…το Συνέδριο πρέπει να γίνεται τέλος Σεπτεμβρίου και όχι τον Αύγουστο… να μην έχει  μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα με την κάλυψη της Κοσμοσώτηρας αλλά να έχει τη Θράκη του τώρα και του αύριο».

                                                           ***
    
   Δυστυχώς, με τρόπο μεθοδικό, τα τελευταία χρόνια, ντόπιοι και ξένοι δηλητηριάζουν ποικιλοτρόπως τον Ελληνισμό μας.     
   Προφητικά, ένα αιώνα πριν, ο Ίων Δραγούμης έγραφε : «Ναι, το βλέπω πως τα έθνη και οι φυλές ζυγώνουν η μια την άλλη, πως η Ευρώπη ενώνεται. Αλλά εγώ είμαι ένας και εγώ θα ακουμπήσω επάνω στους γύρω μου ανθρώπους. Και αυτοί είναι οι Έλληνες».

   Σήμερα, εμείς οι Έλληνες, οι Ορθόδοξοι Έλληνες, αν θέλουμε η πατρίδα μας να έχει τώρα και αύριο, οφείλουμε να  ενεργήσουμε μετά από χρόνια και πάλι  ως… Έλληνες.
   Είναι χρέος μας σ’ αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν !