Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η πολιτική ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ



Kατανοητή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μην τρομάξει τους συντηρητικούς ή κεντρογενείς ψηφοφόρους, στην προοπτική να αναλάβει  τη διακυβέρνηση της χώρας.  

Αλλά αυτό απέχει ...έτη φωτός  από τις πολιτικές κωλοτούμπες στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο διάστημα και με δεδομένη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Γιατί οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν, ποιον θα αναδείξουν κυβέρνηση ή σε ποιον θα αναθέσουν το ρόλο του βασικού κορμού μίας νέας κυβέρνησης.
Θα είναι μία πολιτική δύναμη που θα καταγγείλει το μνημόνιο ή θα επαναδιαπραγμευτεί επί αυτού, με τους εταίρους και δανειστές; Θα είναι μία πολιτική δύναμη που θα ακυρώσει τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα ζητάει την έγκριση της Κομισιόν, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, πριν αναλάβει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία; Θα είναι μία πολιτική δύναμη αποφασισμένη να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους εάν επιμένουν στο γνωστό μείγμα πολιτικής που βιώνουν οι πολίτες τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια,ή θα δίνει τη ...μάχη για "μία άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή"; Θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στον επανπροσδιορισμό των συμμαχιών ή θα θεωρεί μονόδρομο την  παραμονή στην ευρωζώνη; Θα τολμήσει να επεξεργασθεί και κυρίως να θέσει σε εφαρμογή ένα άλλο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας ή θα αφήσει την Ελλάδα έρμαιο του ρόλου και της θέσης που της επιφύλλαξαν οι εταίροι και ...σύμμαχοι;

Θα μπορούσαμε να θέταμε και άλλα ερωτήματα, μα δεν έχει νόημα. Τα δείγματα γραφής είναι ορατά και καθώς θα βαδίζουμε προς τις κάλπες, τα στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ αντί να διατυπώνουν μία σαφή και ξεκάθαρη θέση για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, θα επιτείνουν τη σύγχιση στο εκλογικό Σώμα. Αφενός γιατί έχουν διαφορετικές πολιτικές αναφορές και ιδεολογικές αφετηρίες. Αφετέρου γιατί θα θέλουν να κρατήσουν στους κόλπους του κόμματος και όσους αμφισβητούν το σημερινό πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα αλλά και να κερδίσουν ψηφοφόρους, προερχόμενους από τον συντηρητικό χώρο, που ευελπιστούν σε μία αποτελεσματικότερη διαχείριση,χωρίς ουσιαστικές πολιτικές ρήξεις και κοινωνικές τομές.

Παπάς VS Λαφαζάνης

Ενδεικτικά του όσα αναφέρουμε είναι η τοποθέτηση του διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα σε ιταλική εφημερίδα και η απάντηση που έλαβε από τον επεικεφαλής της "Αριστερής Πλατφόρμας" Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην  La Stampa, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη και θα διατηρήσουμε σε τάξη τη δημόσια οικονομία(.....) "το ελληνικό κράτος θα δαπανά μόνον τα χρήματα που θα καταφέρνει να εισπράττει"(.....)"οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι και το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ βατές και νομίζω ότι υπάρχει χρόνος όλα τα πράγματα να μπουν στην θέση τους με ομαλότητα".

Αμέσως ήρθε η απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσω του iskra.gr. Τι έγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος;
"Δεν ξέρω πόσο αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι ο τελευταίος δεν πρόκειται να λάβει μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη. Δεν, ξέρω επίσης, αν αυτά είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άλλα κατά καιρούς ακούω. Το βέβαιον είναι, όμως, ότι μονομερή τελεσίγραφα είναι η Ευρώπη που στέλνει στην Ελλάδα και επιβάλλει μονομερώς και εκβιαστικά μέτρα στη χώρα. Και δεν νομίζω ότι αυτή η τακτική της ΕΕ αντιμετωπίζεται απλώς με΄΄κουβεντολόι΄΄ , αν δεν υπάρχει, ταυτόχρονα, διάθεση αποφασιστικών εναλλακτικών ενεργειών".

Τελικά πώς θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;