Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ανατριχιαστικές προβλέψεις για το Ασφαλιστικό!



«Ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, το ασφαλιστικό σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική».
Aυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας,

Οπως ανακοίνωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, η έκθεση κρούει τον «κώδωνα κινδύνου» για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, με οριακό έτος για τις εξελίξεις το 2016, οπότε εκτιμάται ότι τα Ταμεία θα χρειαστούν 950.000.000 ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση.

Η έκθεση μιλά για σταδιακή κατάρρευση των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος και κορύφωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας από το 2044, οπότε -με βάση τη σημερινή τάση στην αναλογία γεννήσεων - θανάτων- αναμένεται να σταματήσει η φυσική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού.

Οπως επισήμανε ο κ. Ρομπόλης κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΝΕ στη Θεσσαλονίκη, «το ασφαλιστικό σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό, αν δεν ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως το σταμάτημα της λιτότητας, η αύξηση των μισθών, η τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω και της μείωσης των τιμών των προϊόντων, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση και της εξωτερικής ζήτησης και, μακροπρόθεσμα, η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της επένδυσης στην τεχνολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση».

Οπως είπε, για να πληρωθούν οι συντάξεις το 2016 θα πρέπει, εκτός από τις εισφορές και την κρατική χρηματοδότηση, να βρεθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 950.000.000. ευρώ, οι οποίοι αυξάνονται σε 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 2,5 δισ. για το 2018.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν δεν ληφθούν όλα τα προαναφερθέντα μέτρα, «το διάστημα 2015-2025 θα είναι περίοδος στασιμότητας και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν προβλέπονται μελαγχολικά».