Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το φιλότιμο γιατρών-νοσηλευτών κρατούν τα νοσοκομεία ανοιχτά



Οι ασθενείς στα νοσοκομεία διαπιστώνουν πως όλα βρίσκονται… στον αυτόματο πιλότο και πως αν δεν υπήρχε… το φιλότιμο των γιατρών και των άλλων εργαζομένων… οι περισσότεροι θα κινδύνευαν ακόμη και να πεθάνουν!

Χωρίς χρηματοδότηση αλλά με ανθρωπιά λειτουργούν σε καιρό κρίσης χιλιάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ που μπορεί να αντιμετωπίζουν καθημερινές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, κατορθώνουν όμως να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
 
Αμέτρητα κενά σε προσωπικό καταγράφονται σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι δεσμεύσεις Βορίδη για άμεση πρόσληψη προσωπικού προς ώρας δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα τα οποία νοιώθουν στο πετσί τους οι υπάρχοντες εργαζόμενοι.

Ειδικά λόγω καλοκαιριού που οι ανάγκες εξαιτίας των τουριστών είναι αυξημένες το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά των νησιών.

Ο φόρτος εργασίας διπλασιάζεται και οι εργαζόμενοι τρέχουν και δε φτάνουν.

Ενδεικτική η περίπτωση των δύο Γενικών Νοσοκομείων Ζακύνθου και Λευκάδας που δε διαθέτουν ακόμη και βασικές ειδικότητες γιατρών.

Μόλις πρόσφατα στο νοσοκομείο της Λευκάδας ξεψύχησε άνδρας επειδή δεν υπήρχε καρδιολόγος στο νησί για να αντιμετωπίσει το επείγον περιστατικό.

Καθόλου τυχαία βέβαια καθώς στην καρδιολογική ο μόνιμος μόνος ιατρός Καρδιολόγος, τελεί σε αναρρωτική άδεια λόγω προβλήματος υγείας.

Στις αυξημένες ανάγκες του Καλοκαιριού, το Γ.Ν. Λευκάδας, καλύπτεται μόνο κατά τρία (3) πρωινά εβδομαδιαίως και περιμένει την αβέβαιη κάλυψη από την προκήρυξη για επικουρικό καρδιολόγο ιατρό, μετά το Καλοκαίρι.

Στην Παθολογική, ο ένας εκ των 3 μονίμων ιατρών, απουσιάζει από 18-07-2011!

Στην Παιδιατρική επίσης, ο ένας εκ των 2 μόνιμων ιατρών, απουσιάζει από 11-01-2012, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή.

Παρ αυτά οι λιγοστοί εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να καταπολεμήσουν όχι μόνο τα έκτακτα περιστατικά αλλά και τα ατυχήματα που παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση στα νησιά το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστική περίπτωση η παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου στην οποία καταγράφεται αύξηση παιδιών ατυχημάτων κατά τουλάχιστον 50% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όμως οι λιγοστοί γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε οι μικροί ασθενείς να μπορέσουν να  βγουν όρθιοι από το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όλα αυτά -όπως αναφέρει το iatropedia- παρά τις τραγικές ελλείψεις και τις αμέτρητες ώρες εργασίας και εφημερίες για το προσωπικό χωρίς μάλιστα να πληρώνεται εγκαίρως.

Νοσοκομεία Πάτρας: Δεν έχουν… ούτε σαπούνι και χαρτί υγείας!

Γνωστός Πατρινός δικηγόρος που πρόσφατα νοσηλεύθηκε σε Νοσοκομείο της Πάτρας περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό και αντικειμενικό τρόπο τα όσα βίωσε. Τα παραθέτουμε συνοπτικά:

* Όλα με το σταγονόμετρο πλέον στα δημόσια Νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα για τους νοσηλευόμενους. Σου ζητούν εντέχνως να τα φέρεις εσύ από το σπίτι τους και όπου μπορείς να «τσοντάρεις» εν ανάγκη!

* Εχουν ξεμείνει από αναλώσιμα στις τουαλέτες. Δεν υπάρχει υγρό σαπούνι και χαρτί υγείας.

* Ελλειψη επαρκούς αριθμούς σεντονιών (μέχρι και γι αυτό γίνεται γκρίνια)! Τσακωμοί για ένα κρεβάτι… οπουδήποτε, είτε σε δωμάτιο είτε στον διάδρομο! Ακόμη και στην ταράτσα -αν γινόταν- θα έβαζαν κρεββάτια!

Και συνεχίζει: Εβλεπα ένα ολόκληρο τριήμερο έναν γιατρό να δουλεύει συνέχεια σαν «μαύρς δούλος» να τρέχει παντού, να κάνει όλες τις δουλειές και αναρωτιόμουν: «πότε θα πάει να κοιμηθεί λιγουλάκι; Υπεράνθρωποι των 800 ευρώ, απλήρωτοι για τις αμέτρητες εφημερίες τους, ήρωες. Και μέσα στα Νοσοκομεία κόσμος και λαός να μπαινοβγαίνει! Άλλος να κλαίει, άλλος να γελάει, άλλος αμίλητος. Η ζωή είναι σχετική εκεί μέσα παρά τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τις 5 ημέρες που ήμουν στο κρεβάτι του πόνου, τρεις θάνατοι έπεσαν στην αντίληψή μου, εκεί δίπλα μου. Κάποιου ηλικιωμένου σε διπλανό φορείο στα επείγοντα, του πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Ανδρέα Ράπανου της Παντάνασσας, του πατέρα του ανδριμανδρίτου Νικοδήμου Σιδέρη. Ο Θεός να τους αναπαύσει», κατέληξε ο γνωστός δικηγόρος.

Τα παραπάνω είναι γνωστά. Εχουν καταγγελθεί πολλάκις από συνδικαλιστές, εργαζόμενους αλλά και άλλους ασθενείς. Η δημόσια υγεία (όπως την γνωρίζαμε» τελείωσε. Πλέον μόνο όποιος έχει χρήμα και αυτό ρέει από τη τσέπη του, θα μπορεί να τυγχάνει ανθρώπινης και αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης.