Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Υπουργείο υγείας προς γιατρούς: ''Γράψτε γενόσημα''! Έρχεται το σχέδιο Β



Χαμηλές πτήσεις εξακολουθούν να κάνουν τα γενόσημα στη χώρα μας πάρα τις οποίες κυβερνητικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της προώθησης τους.

Δύο στα δέκα φάρμακα (19%) που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι γενόσημα ενώ οι δανειστές μας τραβούν συνέχεια το αυτί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας επισημαίνοντας τους ότι πρέπει  πάση θυσία αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 60% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας αναμένεται να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να εμφανισθεί συνεπείς στις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο Β του υπουργείου υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

αυστηροποίηση των οδηγιών προς τους γιατρούς ώστε αναγκαστικά να τηρούν τα προκαθορισμένα όρια συνταγογράφησης δραστικών ουσιών που έχουν γενόσημα αλλά και να μπορούν να υποδείξουν τις περιπτώσεις που θα χορηγηθεί γενόσημο φάρμακο.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο στο παιχνίδι του ελέγχου να μπει πιο δυναμικά ο ΕΟΠΥΥ ώστε να παρακολουθεί σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό.

Αυτή τη φορά και ο ασφαλισμένος αναμένεται να έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης αφού θα υπογράφει στη συνταγή ότι εν γνώσει του επιλέγει πρωτότυπο και επομένως ακριβότερο φάρμακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία αποδίδει την αποτυχία εφαρμογής του μέτρου στο γεγονός ότι δεν συνεργάστηκαν όπως θα έπρεπε οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Για το λόγο αυτό -όπως αναφέρει το iatropedia-  φέρεται αποφασισμένη μέχρι τέλος του χρόνου το θέμα με τα γενόσημα να έχει τακτοποιηθεί.