Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε στο βούρτσισμα των δοντιών και κιτρινίζουν



Ένα όμορφο χαμόγελο χαρίζει πολλά στην εμφάνισή μας και τα κίτρινα δόντια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους περισσότερους ανθρώπους.

Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μία πριν τον βραδινό ύπνο και μία το πρωί όταν σηκωνόμαστε.

Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό τηρείται πιστά και σε καθημερινή βάση με τις καλύτερες οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, αυτό δεν εγγυάται ότι μπορούμε να αποφύγουμε τον αποχρωματισμό.

Η φράση «συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας για να μην κιτρινίσουν», δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει το χρώμα των δοντιών. Ο Δρ Ferakh Hamid, οδοντίατρος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε στο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι πριν βάλουμε την οδοντόκρεμα στο στόμα.

«Το βούρτσισμα των δοντιών σας με συγκεκριμένους τρόπους, όπως χωρίς νερό ή αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, μπορεί στην πραγματικότητα να τα κάνει να φαίνονται λιγότερο λευκά με την πάροδο του χρόνου», είπε.

«Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να φαίνεται καλό για να απαλλαγείτε από λεκέδες στην επιφάνεια. Αλλά χωρίς νερό, η οδοντόκρεμα δεν απλώνεται καλά», συνέχισε τονίζοντας τη σημασία για την υγεία των δοντιών να λιπαίνουμε την οδοντόκρεμα, αλλά και να βρέχονται οι τρίχες της οδοντόβουρτσας.

Ο Δρ Hamid εξήγησε περαιτέρω ότι το βρέξιμο των τριχών προστατεύει επίσης, την υγεία των δοντιών. «Όταν βρέχεις τις τρίχες, μαλακώνουν. Αυτό σημαίνει ότι όταν βουρτσίζετε, είναι πιο ήπιο για τα ούλα και τα δόντια σας, βοηθώντας στην αποφυγή τυχόν ερεθισμού ή βλάβης».